Naraghi om sextrakasseri och mäns härskarteknik

Oskarshamn Artikeln publicerades
Laila Naraghi (S) berättar hur hon stött på såväl sexuella trakasserier som utstuderad manlig härskarteknik under sina 20 år i politiken.
Foto:Kenny Bengtsson
Laila Naraghi (S) berättar hur hon stött på såväl sexuella trakasserier som utstuderad manlig härskarteknik under sina 20 år i politiken.

– Mannen på partikonferensen smög sig på mig bakifrån och tryckte sig mot mig. Jag var en tonåring med starkt politiskt engagemang som fångades mellan bardisken och hans svettiga fläsk.

Laila Naraghi, 34, är högprofilerad riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Kalmar län. Hon sitter med i Riksdagens Konstitutionsutskott och har varit engagerad i politiken sedan 14 års ålder.

I den Socialdemokratiska idétidskriften Tiden, berättar hon nu öppet om sexuella trakasserier på partiarrangemang och hur kvinnor i politiken möts på ett helt annat sätt än män. Hon gör det i en recension av Birgitta Ohlssons (L) bok "Duktiga flickors revansch". Ohlsson har liknande upplevelser från sitt parti.

– Det gör ont att läsa eftersom Birgitta Ohlsson skriver om smärtor jag känner igen. Jag bläddrade i mina egna dagböcker.Jag har upplevt samma saker, det Birgitta Ohlsson skrev påverkade mig, berättar Laila Naraghi för vår tidning.

Hon skriver i Tiden om sina egna upplevelser:

"Mannen som under en dans på en partikonferens tryckte upp sitt ben så hårt mellan mina att det värkte."

Men också om hur hon som ung kvinnlig politiker får påpekanden om hur hon borde klä sig; sminka sig mer, byta glasögon, ha högre klackar.

Laila Naraghi vann en uppmärksammad strid med ledningen för länets Socialdemokratiska partidistrikt när hon trots att hon inte var topparnas kandidat nominerats och vunnit omröstningen om nomineringar till riksdagslistan inför valet 2014. Då framställde distriktsledningen det att nomineringen egentligen inte var giltig.

Och att ha medlemmarnas förtroende ger inte automatiskt en plats i de forum där besluten egentligen fattas. Naraghi skriver:

"Osynliggörandena när jag nominerats till uppdrag av medlemmar, men överordnade framställt det som att det inte ägt rum eller inte var tillåtet."

"Hoten från männen. Att gör jag och de som stödjer mig si eller så ska vi minsann få ångra det"

Hon berättar också om hur hon som ung kvinna tjänat mindre än manliga kollegor, som hade samma typ av arbetsuppgifter.

Laila Naraghi har varit politiskt engagerad i 20 år. Hon har jobbat på Olof Palmes Internationella Center, på Folk och Försvar och som analytiker på den Socialdemokratiska partiexpeditionen. Hon har examen från försvarshögskolan och har medverkat i flera böcker.

Men det förändrar inget vid möten med en viss sorts män i det politiska arbetet, säger hon och berättar om en upplevelse för kort tid sedan:

"Mannen med det tunga uppdraget som bara häromveckan klappade mig på huvudet (ja, bokstavligen) mitt under vårt samtal. När jag säger till honom att han inte ska göra så tittar han mig i ögonen och svarar bara "Varför?". Det är inte första gången han klappar på mig och inte heller första gången jag ber honom att inte göra så. Jag vägrar vänja mig"