Naraghi: ”S måste våga äga egna medieföretag”

Kalmar län Artikeln publicerades
Laila Naraghi en av tio ledamöter i Socialdemokraternas kommitté för organisationsutveckling.
Laila Naraghi en av tio ledamöter i Socialdemokraternas kommitté för organisationsutveckling.

Socialdemokraterna måste våga äga egna medieföretag igen och partiorganisationen måste lyftas. Det menar riksdagsledamoten Laila Naraghi (S), från Oskarshamn, som blir en av tio ledamöter i partiets kommitté för organisationsutveckling.

Kommittén leds av partisekreteraren Lena Rådström Baastad. Socialdemokraternas kongress i mars hade fokus på organisationsarbetet.

– Vi kommer att fungera som en referensgrupp till arbetet med ett organisatoriskt reformprogram, säger Laila Naraghi. Det är ett mycket viktigt arbete, speciellt i det läge partiet befinner sig i just nu.

– Organisationen måste prioriteras om vi ska fortsätta att vara en politisk kraft att räkna med. Det är vår goda organisation som varit vår styrka, medan andra haft pengar.

Laila Naraghi går in i arbetet med ett antal egna förslag men betonar samtidigt att hon ser fram emot lyssna på alla andra tankar runt organisationen.

Hon menar bland annat att Socialdemokraterna måste våga äga egna medieföretag igen.

– Det handlar om att äga ordet igen. Vi behöver egna medier. Det är viktigt med en aktiv mediepolitik, men ägandet är inte oviktigt.

– Vi behöver ha en diskussion om hur vi ska få ut ordet på bästa sätt. Självklart ska den digitaliserade världen användas.

Arbetarrörelsen var tidigare en av landets mest betydande tidningsägare. I den stora A-presskoncernen fanns som mest nästan 30 olika tidningstitlar. En efter en försvann de emellertid och för ett tiotal år sedan kom sedan en uppköpsvåg som innebar att S-tidningarna såldes till de mäktiga borgerliga tidningskoncernerna. Östra Småland och Nyheterna var två av de tidningar som hamnade under de tidigare konkurrenterna.

– Det finns en bred samsyn på att man inte skötte sina kort på rätt sätt. Men vi ska akta oss för att sätta oss till doms över beslut som fattades för länge sedan, säger Laila Naraghi.

Riksdagsledamoten från Oskarshamn menar att partiet och partiorganisationen måste lyftas och prioriteras. Det är inte minst viktigt efter januariöverenskommelsen.

– Vi måste pedagogiskt skilja på partiet och regeringen. Januariöverenskommelse, som jag stödjer, innebar ett antal kompromisser. Vi måste kunna berätta vad vi är nöjda med och vad vi inte är lika nöjda med.

Hon menar också att partiet måste satsa på studier. Den socialdemokratiska bildningstraditionen har så sakteliga byggts upp igen med Tomas Eneroth som studieledare, säger Naraghi.

– Nu gäller det att satsa regionalt och lokalt. Det kan handla om studier i ledarskap och samhällsanalyser, ekonomi och förvaltning. Ingen kan allt. Högern har varit mycket duktiga på detta genom Timbro, vars samhällsanalyser fått en enorm spridning.

Utökad facklig-politisk samverkan och att vara ett öppet och inkluderande parti där alla känner sig välkomna är två andra idéer i de tankar som Naraghi tar med sig till kommittén första möte i november.

Socialdemokraternas usla opinionssiffror, som nu gör att man utmanas av Sverigedemokraterna som landets största parti, har gjort att det höjs röster för personförändringar.

Bland annat Östra Småland/Nyheternas politiske chefredaktör Peter Akinder har menat att det kan vara dags att diskutera ett utbyte av Lena Rådström Baastad som partisekreterare.

– Att lösa partiets situation är ett gemensamt arbete. Jag tror på rådslag som när vi förlorat valet 2006. Det är ett mer omfattande arbete än att lyfta ut enskilda personer, säger Laila Naraghi.