Nasim Malik: ”Dags att föräldrarna tar ansvar för barnen”

Kalmar Artikeln publicerades
Nasim Malik, tycker det är dags för föräldrarna att ta ansvar för sina barn.
Foto: Mattias Rubin
Nasim Malik, tycker det är dags för föräldrarna att ta ansvar för sina barn.

– Det är dags för Kalmars föräldrar att ta ansvar för barnen. Lägg undan mobilen och stäng av datorn och prioritera det som är viktigast av allt - barnen.

Det säger Nasim Malik, under årtionden engagerad förälder i Kalmar som arrangerat Nattvandringar och Vuxna på stan i 30 år. Tillsammans med andra föräldrar gick han ut på stan när det var mycket ungdomar ute. Passen började vid åtta-nio på kvällen och höll på till långt efter midnatt.

Man fanns på plats där ungdomar samlades, vid Sandra, Larmtorget, Kalmarsundsparken och Palace.

Han har följt utvecklingen runt Baronen och Centralen, med narkotikahandel och knivskärningar. Han har noterat att det nu åter är Berga centrum som utsätts för gängen.

– De kriminella gängen ska polisen ta hand om, säger han. De är i vissa fall organiserade och våldsbenägna.

– Det är de vanliga ungdomarna som är vårt ansvar, vi ska stötta och hjälpa och se till att de inte hamnar snett. Det är ett föräldraansvar som aldrig kan lämnas över till samhället och myndigheterna.

Vi träffar Nasim Malik på stadsbiblioteket vid Tullslätten. När vi kommer står han och samtalar med en förälder som varit med på nattvandringarna och inne på biblioteket hejar ytterligare en nattvandrare.

– Som förälder får man också kontakter som i vissa fall varar hela livet, konstaterar han.

Nasim Malik betonar att han inte alls vill kritiserar initiativet där en grupp vuxna i gula västar i grupper går runt på Baronen och Centralstationen. Vandringarna brukar börja vid femtiden och sluta runt åtta på kvällen.

– Heder åt eldsjälarna och det jobb de gör med ungdomarna, säger han. Men de är inte lösningen på problemet. Den kan bara komma från föräldrarna.

– Visst kanske man kan skrämma bort langarna från ett ställe. Men då flyttar de bara någon annanstans.

Nasim Maliks stora erfarenhet från vandringarna visar att ungdomarna också uppskattar att föräldrarna finns på plats, även om det kanske inte låter så där hemma.

– Det finns en trygghet i föräldramedverkan, säger han.

– För föräldrarna handlar det bara om att prioritera. Och när man skaffat barn finns det bara en prioritering, nämligen just barnen. Det här är ett arbete som aldrig tar slut.

Han berättar att under de nattvandringar som började arrangeras för 30 år sedan, stötte man på spritlangning i stor skala till ungdomarna. Genom att kontinuerligt lämna den information man fick från barnen till polisen kunde langarna tas om hand.

Nattvandringarna pågår fortfarande, vid speciella arrangemang.

Nasim Malik menar att såväl polisen som kommunen gör ett bra jobb med problemen, men det betyder inte att man kan luta sig tillbaka och lita på att någon annan löser det.

Vid Baronen och Centralen har en del av ungdomarna varit ensamkommande, som inte har sina föräldrar i Sverige.

– Men föräldraskapet behöver inte bara begränsas till dem som bär dina egna gener, säger Nasim Malik. Vi har ett ansvar att hjälpa också dessa ungdomar in i det svenska samhället.

– Att sitta hemma och gnälla över hur hemskt allt är istället för att ta ett eget ansvar löser knappast problemen. Det handlar om att lära ungdomarna etik och moral.