Nätkampanj ska stoppa svordomar

Kalmar län Artikeln publicerades
I Hanna Loords sons förskoleklass slänger sig 6-åringarna med väldigt fula svordomar. Nu vill Loord att fler vuxna tänker på hur de uttrycker sig.
Foto:Hasse Holmberg / TT
I Hanna Loords sons förskoleklass slänger sig 6-åringarna med väldigt fula svordomar. Nu vill Loord att fler vuxna tänker på hur de uttrycker sig.

Barn i dag använder alldeles för hårda ord, det anser trebarnsmamman Hanna Loord i Nybro som startat en nätkampanj för att få fler vuxna att tänka på hur de uttrycker sig i närheten av barn.

På söndagskvällen skrev Hanna Loord ett Facebook-inlägg på Tv 4:s sida där hon uppmanade tv-bolaget, samt dess tittare, att vårda språket (se längst ner i artikeln).

– Detta är något som jag haft tankar på rätt länge, när man ser vilket språk som förekommer i tv-program, barnprogram och reklam där barn är involverade, säger Hanna Loord.

– Det förekommer mycket svordomar generellt och jag och andra föräldrar har sett hur det påverkar barnen i skolan. Jag har tre barn, 2, 6 och 9 år gamla, och för min 9-åring har det gått rätt bra även om det används svordomar i hennes klass också.

– Men nu ser vi stora problem i min 6-åriga killes förskoleklass. Han har två fröknar som jobbat på skolan i 30 år och de märker en markant skillnad på hur barnen uttrycker sig. Två barn kan ena stunden sitta och leka bra, men sedan börjar den ena skrika "fuck you, jag hatar dig" bara för att den andre byggt legot fel.

– Det är på den nivån det är och det skapar verkligen en otrygghet för den som blir utsatt.

I Hanna Loords sons förskoleklass har flera föräldrar reagerat på språkbruket och för samtal med förskolelärarna för hur man ska förbättra språkbruket. Men enligt Loord är skolans möjligheter att påverka situationen begränsad.

– Vi vuxna ska vara där och uppfostra, men det verkar folk ha glömt bort.

Hur familjer förhåller sig till svordomar skiljer sig uppenbarligen åt, men i familjen Loord är det nolltolerans som gäller.

– Jag och min man är uppvuxna i hem där man inte använder svordomar och det har vi tagit med oss. Jag tycker även själv att det är väldigt tråkigt att höra svordomar när man är med kompisar. Man kan ha bjudit hem några vuxna som sitter och svär inför barnen, det tycker jag är obehagligt.

Kampanjen för att få stopp på svordomarna har Hanna Loord döpt till nomoreFwords-kampanjen och hon har snabbt fått gehör.

– Jag har bara fått positiva reaktioner och det är många som skriver på Facebook att de känner igen sig.

Med sin kampanj hoppas Hanna Loord nu få fler att tänka till kring språkbruket. Några som hon anser borde ta sig en rejäl funderar är de stora tv-bolagen.

– Jag tror att förändringen borde ske i media. Barn och vuxna tittar mycket på tv, serier och filmer i dag. Jag vill att de stora mediebolagen blir medvetna och tänker på att det inte svärs i familjeprogram som exempelvis Idol. De borde tänka mer på de som tittar.

Hanna Loords inlägg på Tv 4:s Facebooksida: