Nattpersonal på äldreboende slog larm om Bergabranden

Berga Artikeln publicerades
På äldreboendet finns tre nattpersonal för att sköta två avdelningar. På bottenvåningen finns äldre med demenssjukdom och på övervåningen är det en somatisk avdelning.
Foto: Lotta Zaar
På äldreboendet finns tre nattpersonal för att sköta två avdelningar. På bottenvåningen finns äldre med demenssjukdom och på övervåningen är det en somatisk avdelning.

Det var en kvinna som jobbar natt på Berga backe som upptäckte branden i Berga centrum. Från äldreboendets fönster ser man rakt mot brandplatsen.

Kvinnan kände att det luktade rök. När hon tittade ut såg hon eldslågor inne i halal-butiken.

– Hon såg att det brann och larmade SOS, säger enhetschefen Marie Karlström.

Räddningstjänsten var snabbt på plats. För att skydda sig mot branden stängdes ventilationen av samt alla fönster och dörrar.

– Alla lägenheter är egna brandceller.

Äldreboendet förberedde sig för att evakuera de 40 personer som bor där. Många av de boende är rörelsehindrade och vissa sitter i rullstol.

Extra personal kallades in för att klara en evakuering och Region Kalmars patientbuss samt två ambulanser parkerades utanför.

Marie Karlström är enhetschef för äldreboendet Berga backe. Hon var mycket imponerad av räddningstjänstens insats vid branden.
Foto: Mattias Rubin
Marie Karlström är enhetschef för äldreboendet Berga backe. Hon var mycket imponerad av räddningstjänstens insats vid branden.

Marie Karlström bedömer att man låg i beredskap för att evakuera i ungefär tre timmar.

– Räddningstjänsten var jätteduktiga på att ge information om läget och när de hade branden under kontroll. Våra omsorgstagare behöver mycket hjälp så det var skönt att vi slapp evakuera.

Vid femtiden på morgonen kom extra personal till äldreboendet.

– När vi kom brann det fortfarande och det luktade jättemycket brandrök. Det var det fortfarande tal om evakuering, säger Alicia Lundblom. Det hade krävts en del när alla ligger och sover.

Tillsammans med Ulrika Hult Eriksson och Anneli Emricsson arbetade hon med att se till att alla äldre stannade på sina rum.

– Det är svårare på demensavdelningen för de gör som de tycker, säger Alicia Lundblom. Det blev ett passande.

De äldre fick äta maten i sina lägenheter under onsdagen, vilket också krävde mer personal. För att röksaneringen ska fungera optimalt behöver alla dörrar och fönster vara stängda.

Arbetskamraterna är skakade av händelsen.

– Man funderar på orsaken och vad som kunde ha hänt, säger Ulrika Hult Eriksson. Man trodde inte att det skulle hända igen.

Enhetschefen Marie Karlström är också oroad.

– Det är sorgligt att Berga centrum har fått så dåligt rykte att folk inte går hit på kvällarna. Det är fruktansvärt om någon har tuttat eld, man undrar om det är vår tur nästa gång.

Hon tycker att det blivit lugnare än tidigare.

– Jag tycker att fastighetsägaren har varit oerhört lyhörd, vi har kunnat ringa så har det kommit ett vaktbolag. Men det är ganska länge sedan det var bevakning.

Samtidigt har polisen synts till en hel del.

– Vår upplevelse är att polisen är här frekvent och kollar, de är verkligen här och jobbar.