Naturen tar tillbaka Fredriksskans

Malmen Artikeln publicerades
+ 28
Se bildspel från Fredriksskans.

Stolar faller sönder. Trappan har spruckit. Naturen gör sitt för att ta tillbaka Fredriksskans. Under tiden väntar både serviceförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen på vad den andre ska göra.

– Vi agerar på kultur- och fritidsnämndens direktiv. Det har inte hänt mycket sedan Kalmar FF flyttade. Det är i väntläge, förklarar fastighetschef Gunilla Svensson på serviceförvaltningen.

– Läktarna är servicekontorets ansvar. Vi har påtalat att läktarna är i behov av uppfräschning, framför allt södra läktaren. Stolarna är dåliga och det är sprickor i trappan. Det behöver göras de närmaste åren, berättar P-O Johansson, verksamhetschef idrott, bad och friluftsliv på kultur- och fritidsförvaltningen.

Förr fick man aldrig springa på planen.
Foto: Eric Arenius
Förr fick man aldrig springa på planen.

Att gå omkring på Fredriksskans en småkulen vinterdag, i det lätta snöfallet, påminner till stor del om hur det kunde se ut i Östberlin efter murens fall; den majestätiska arenan vid vattnet är spöklik, enda livet är grävskoporna som jobbar vid B-planen inför husbyggena där, och så en man i svart t-shirt som kommer springande över planen.

Det är som om allting stannats av och tillåtits gå tillbaka mot jorden, likt bilvrak i skogen.

Vad som egentligen ska hända med Kalmars forna stolta arena är lite oklart. Snart har det gått tio år sedan Kalmar FF flyttat, och nu har även Kalmar AIK flyttat ut. Ängö BK, roddklubben, friidrottarna i Kalmar SK och skolidrotten är kvar.

Hur länge friidrotten blir kvar är dock osäkert, i och med att det byggs en ny friidrottshall på Kifab arena. P-O Johansson ser det som intressant vad som då händer med friidrottshallen som finns under en av Fredriksskans läktare.

Kiosken ser ut att behöva lite omsorg.
Kiosken ser ut att behöva lite omsorg.

Gunilla Svensson konstaterar att de är förvaltare av Fredriksskans, men innehållet bestämmer de inte över. Hon berättar att det ska ske en översyn av Fredriksskans. Omklädningsrummen på södra läktaren ska ersättas. Tidigare fanns planer på att riva baracker och ersätta med nya omklädningsrum, men vid kostnaden 15 miljoner kronor backade kommunen.

– Det blev onödigt dyrt, säger Svensson.

Exakt vad som görs med arenan kommer inte vara klart förrän man ser vad som händer med byggena, menar hon. Det finns vissa pengar i investeringsbudgeten 2019 till 2021.

Hon känner ingen egentlig brådska.

– Ibland tar det tid att hitta rätt. Det är en gammal anläggning som det är svårt att göra något med. Vi vill att det ska bli bra.

P-O Johansson är å sin sida på det klara med vad vad Fredriksskans ska vara.

– Vi kommer att ha kvar det som en arena för friidrott, fotboll och konserter. Vi tittar nu på hur vi kan utveckla den.

Omklädningsrummen under södra läktaren återställs, men det måste till fler omklädningsrum för skolan, menar han. En utredning visar också att löparbanorna behöver renoveras.

Han ser det som viktigt att Fredriksskans hålls i skick. Att ge klartecken för åtgärder ser han som en politisk fråga.

– Det är Kalmars största evenemangsarena, så den är viktig ur det perspektivet.

Och nu ska ni få Kalmar Horse Show.

– Ja, det är spännande. Mina gräsmänniskor säger att planen ska hålla för det.