Naturskyddsföreningen: ”Åkesson verkar inte förstå problemet”

Kalmar län Artikeln publicerades
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl håller med Jimmie Åkesson om att Naturskyddsföreningen är en politisk organisation, men där slutar samsynen med SD-ledaren.
Foto: Fredrik Hjerling,Tomas Löwemo
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl håller med Jimmie Åkesson om att Naturskyddsföreningen är en politisk organisation, men där slutar samsynen med SD-ledaren.

Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, ser flera fel med Sverigedemokraternas miljöpolitik som hon kallar både bristande och orealistisk.

På tisdagen gästade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Kalmar län. Under besöker kommenterade han bland annat partiets bottenplacering i Naturskyddsföreningens granskning av Sverige EU-parlamentarikers miljöengagemang där SD:s Peter Lundgren och Kristina Winberg placerade sig sist.

– Naturskyddsföreningen är ingen objektiv organisation eller bedömare i sammanhanget utan det är en politisk organisation med en politisk agenda. Jag är inte säker på att det nödvändigtvis måste vara en merit att hamna i topp på den listan, sa Jimmie Åkesson om granskningen.

Jimmie Åkesson gästade Kalmar län på måndagen och han anser inte att det tvunget är negativt att SD:s EU-parlamentariker hamnar sist i Naturskyddsföreningens granskning.
Foto: Tomas Löwemo
Jimmie Åkesson gästade Kalmar län på måndagen och han anser inte att det tvunget är negativt att SD:s EU-parlamentariker hamnar sist i Naturskyddsföreningens granskning.

Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, förnekar inte att organisationen hon leder är politisk.

– Vi är självklart en politisk organisation. Men vi är inte partipolitiska vilket är en viktig skillnad, säger Johanna Sandahl till Östra Småland.

– Våra åsikter grundas helt och håller på vad forskningen säger om miljön, klimatet och den biologiska mångfalden. Sedan utformar vi förslag på vilka politiska åtgärder som krävs för att uppnå det som forskningen säger krävs.

Enligt Åkesson är det dyrt att sänka Sveriges redan relativt låga utsläpp och att det är mer effektivt att satsa på teknikutveckling som kan exporteras till andra länder?

– Det grundläggande problemet, som det verkar som att Åkesson inte förstått, är att hela världens utsläpp måste ner till noll. På den punkten är forskningen tydlig: Om bara 30 år, år 2050, måste alla världens utsläpp vara nere på noll för att vi ska kunna undvika mycket negativa konsekvenser.

– När Åkesson pratar om energiforskning och nästa generation kärnkraft så bygger det på den orealistiska tanken att vi har väldigt mycket tid på oss. Men vi hinner inte forska oss fram till ny teknik som sedan ska implementeras.

– Det är jättebråttom. Och även om vi självklart ska hjälpa andra länder att minska sina utsläpp så måste vi samtidigt vidta kraftfulla åtgärder på hemmaplan.

SD kallar sin miljöpolitik för effektiv. Vad är din bild av en effektiv miljöpolitik för Sverige?

– Det viktigaste Sverige kan göra för klimatet är att vara en föregångare. I ett globalt perspektiv så står vi för en mycket liten del av världens totala utsläpp, men det vi kan bidra med är att visa världen att vi snabbt kan komma ner till noll och fortfarande vara en välfärdsstat. Det skulle sporra andra att göra likadant.

Enligt Åkesson är det inte tvunget en merit att hamna i topp på listan i er EU-granskning. Var har du för kommentar till det?

– Återigen, vi utgår från det forskningen säger. Och om man sedan vill vara ett parti som inte bryr sig eller inte tycker att det är meriterande att följa den ledande miljöforskningen så får det stå för Åkesson.

– Men jag tror att de allra flesta väljare vill att Sverige ska bedriva en politik som följer forskningen, och det gör inte Sverigedemokraternas miljöpolitik.