Nej till vindkraft och böneutrop

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfsson slåss mot vindkraft och islamister och vill ta bort modersmålsundervisningen.
Foto: Karin Asmundsson
Thoralf Alfsson slåss mot vindkraft och islamister och vill ta bort modersmålsundervisningen.

Han satt en period i riksdagen. I höstens riksdagslista står han på plats 63. Thoralf Alfsson, 60, tänker jobba stenhårt för att ta revansch. För att göra det behövs ungefär tvåtusen personröster.

Valet 2018 - Kalmar kommunfullmäktige, del 3: Thoralf Alfsson (SD)

Thoralf Alfsson toppar Sverigedemokraternas lista i Kalmar och är politiker nästan på heltid. Han är tjänstledig på åttonde året från jobbet som ingenjör på Ångpanneföreningen. Innan politiken tog överhand ägnade han sig åt att åka runt i världen och montera ihop fabriker. Han sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden och är politisk sekreterare. Hans parti är det tredje största i kommunen. Men han verkar i motvind, tycker han.

– Det är ingen som vill diskutera, och det är omöjligt att få igenom politiska beslut.

Det stämmer inte riktigt. Hans förslag om ett sökbart register för motioner och medborgarförslag fick ett positiv svar av kommunstyrelsen förra året, liksom hans förslag om att Attefallshusen i Påryd ska säljas. Men när han räknat bilar på Stortorget och påstod att p-vakterna inte bötfällde dem för att bilägarna deltog i fredagsbönen i moskén anklagades han i fullmäktige för rasism och förföljelse.

Sverigedemokraterna fokuserar hårt på frågor kring migration. Thoralf är minst sagt kritisk mot invandring, det märks inte minst på hans blogg. Bland annat vill han ta bort modersmålsundervisningen.

– Det ska vara svenska till hundra procent. Det finns många som påstår att modersmålsundervisningen gör att eleverna blir bättre på svenska, men jag tror inte att det är bra för integrationen.

Thoralf Alfsson är också engagerad i frågor som rör trygghet, samhällsplanering och miljö.

Han tror inte på dem han kallar för ”klimatalarmisterna”, och menar att diskussioner om till exempel höjd havsvattenivå inte är någon kommunal fråga.

– Det är lite känsligt när jag lyfter de frågorna, men jag försöker hålla mig till realiteter. Och om vi skulle få samma klimat som södra Skåne har jag inget problem med det.

Thoralf Alfsson menar att Kalmar kommun far med osanning, eller kreativ bokföring, för att få redovisa ett positivt resultat för det kommunala vindkraftverket. Han är kritisk till interndebiteringen, och menar att ett redovisat plus på en dryg miljon kronor egentligen är en förlust på en halv miljon.

– Jag är överhuvudtaget kritisk till subventionerna av vindkraften, och vill att den ska konkurrera på samma villkor som annan energiproduktion

I samhällsbyggnadsnämnden har han gått till strid för att för att bevara grönområdet mitt emot Heliga Korsets kyrka, och han vill att det ska planteras träd längs Ängöleden.

Växjö gav polisen nyligen tillstånd till böneutrop från moskén.

– Kommer frågan upp i Kalmar blir det ett blankt nej. De som har moskén på Storgatan håller på med en insamling. Jag tror inte de ställt frågan om de får bygga på kommunal mark, men det kommer. Frågan är om det kommer om ett år eller fem år. Jag är emot islamiseringen, jag tror inte det är av godo. Jag skulle gärna se ett förbud mot heltäckande klädsel i det offentliga rummet, men även hijabförbud i grundskolan, både för elever och vuxna.

Han vill se mer trygghetsskapande åtgärder i gaturummet, och är för mer kameraövervakning. Det är han inte ensam om, i våras föreslog regeringen att det ska bli lättare för polismyndigheten och kommunerna att sätta upp kamerabevakning i brottsbekämpande eller trygghetsskapande syften.

Han är också historiskt intresserad, och har lagt ett förslag om hur Kalmar ska uppmärksamma 500-årsjubileet av Gustav Vasas ankomst. Det var ju på Stensö den blivande kungen landsteg 1520.

– Det gjorde jag redan i riksdagen, vi får väl se vad det blir. Jag har inte kollat upp vad de har för planer.

Opinionssiffrorna visar att det går bra för Sverigedemokraterna.

– Vi plockar från S och M, som jag upplever det. Jag har aldrig hört en centerpartist som sagt att den ska rösta på oss.

Lokalt går det också bra.

– Vi har ökat med 200 procent under mandatperioden, nu har vi mellan 200 och 250 medlemmar i Kalmar, det är enorma siffror.

Hur är Kalmar om fyra år, om du får bestämma?

– Det har att göra med om vi får inflytande i regeringen. Lokalt säger vi nej till vindkraftutbyggnad, och vill inte tillåta några verk öster om E 22. Vi säger blankt nej till böneutrop, om den frågan kommer.

fakta

Sverigedemokraternas viktigaste lokala valfrågor

1. Trygghetsskapande åtgärder både för unga och gamla

2. Bevara grönområden och kulturhistoriska miljöer

3. Nej till vindkraftsverk i kustlandskapet

Visa mer...

fakta

Toppkandidaterna

Sverigedemokraterna fick 10,03 procent i kommunvalet 2014, vilket gav sex mandat i kommunfullmäktige. Listan inför höstens val toppas av följande personer:

1. Thoralf Alfsson, politisk sekreterare, Ängö

2. Linda Emma Kotanen, bildkonstnär, Rockneby

3. Carina Falkestad, distributionskoordinator, Elverslösa

4. Mika Kotanen, nätverkstekniker, Rockneby

5. Petra Gustafsson redovisningsekonom, Sandås

6, Curt Gustafsson, socionom, Sandås

7. Micael Foghagen, f d officer, Berga

8. Krister Thornbetg, logistiker, Lindsdal

9. Lillemor Marcus Jonsson, transportledare, Snurrom

10. Leif Holmberg, ingenjör, Berga

Visa mer...

fakta

Thoralf Alfsson

Gör: Ingenjör, politiker

Bor: Ängö

Ålder: 60 år

Familj: Barn och barnbarn

Intressen: Natur, fotografi

Visa mer...