Novelltävling blev till julkalender

Kalmar Artikeln publicerades
Emelie Kempe är upphovsmakaren till den nyutgivna antologin "Jul igen", där 24 stycken noveller är avsedda att läsas som en julkalender. En novell för varje dag i december, fram till julafton.
Foto:StudioKempe
Emelie Kempe är upphovsmakaren till den nyutgivna antologin "Jul igen", där 24 stycken noveller är avsedda att läsas som en julkalender. En novell för varje dag i december, fram till julafton.

I somras startade kalmarbon Emelie Kempe en novelltävling med temat jul/vinter. Tävling blev snabbt en succé med över 70 inskickade bidrag. 24 stycken noveller valdes ut som nu publiceras i en julkalender.

– Jag kom på idén eftersom jag själv länge hade känt att jag skulle vilja läsa en julkalender. Och då tänkte jag, det kanske det är fler som vill, säger Emelie Kempe, upphovsmakaren till den nya antologin "Jul igen".

Emelie sökte efter intresserade skribenter på Facebook och på sin hemsida. 70 bidrag senare var hon chockad över gensvaret.

– Jag trodde inte det var någon som ville skriva om jul, snö och vinter mitt i sommaren. Men det var ju jättekul att det blev sådan respons, säger hon.

Boken finansierades av en liten budget från henne själv.

– Det var ingen stor investering. Jag valde att inte trycka upp en så stor upplaga, utan trycker böckerna allt eftersom folk beställer.

Boken hade officiell premiär den första november i år och redan har närmare 400 böcker sålts.

– Pengamässigt blir det ingen jättestor vinst. Nu så här i efterhand hade det ju varit lönsammare att beställa en större upplaga på en gång, men det är sådant man inte vet något om innan.

För varje bok som säljs fram till julafton så går tio kronor oavkortat till Rädda Barnen.

– Främsta syftet med boken var inte att tjäna pengar. Och jag tycker om att kunna skänka pengar så här vid juletid. Och julen är ju ändå barnens högtid, så jag tyckte det passade bra.

Kommer du göra fler julkalendrar?

– Det var mycket mer jobb än vad jag räknat med. Jag har ju gjort allt övrigt jobb med boken, som korrekturläsning, marknadsföring och bokomslag, bland annat. Men vi får se i framtiden, man ska aldrig säga aldrig.

Förutom antologin "Jul igen" så driver Emelie Kempe sitt eget förlag, Nohiding, och gav ut sin första roman i våras. "Reisa" är den första delen i tetralogin "Röda ögon".

– Jag ägnar mig bara åt egenutgivning, och det var därför jag startade mitt förlag. Jag ville ge ut min bok på mitt sätt, utan något förlag som lägger sig i. Jag ville ha kontroll hela vägen, säger Emelie Kempe.

Fakta om

Emelie Kempe

Ålder: 27

Bor: Kalmar

Familj: Sambo

Gör: Undervisar på Journalistik och medieproduktion vid Linnéuniversitetet

Aktuell med: Antologin Jul igen

Visa mer...