Nu är Simhopparen tillbaka på sin plats

Malmen ,
Med klarinettspel och applåder hälsades Simhopparen tillbaka till Stagneliusskolan.
Foto: Lotta Zaar
Med klarinettspel och applåder hälsades Simhopparen tillbaka till Stagneliusskolan.

I strilande regn återinvigdes statyn simhopparen idag. På plats fanns många elever från Stagneliusskolan, både ungdomar och gamla staggnister.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Marianne Dahlberg höll ett tal där hon betonade vikten av att stå upp mot nazister. Det var som bekant i samband med skadegörelse på många håll i landet som statyn förstördes i fjol.

– Det var tråkigt att den förstördes för den är ju en del av Stagg, säger Alva Tjärnström som är rugbyansvarig i skolans elevkår.

– Det var några ”nassar” som hackade av armen på Hitlers födelsedag.

Stagneliusskolan har fått tillbaka sin staty

Den skadade statyn monterades ner och fördes till Herman Bergmans Konstgjuteri i Stockholm för att bli lagad. Det är för övrigt samma gjuteri som levererade statyn 1915. Sedan 1934 har den stått vid Stagneliusskolan.

Bronsskulpturens placering är noga uttänkt av konstnären Carl Eldh. Hur det gick till har Stagneliusskolans bibliotekarie Richard Olsson levande beskrivit i Östra Småland. Simhopparen kom till som en konsekvens av Carl Eldhs vänskap med Ragnar Östberg som ritat Stagneliusskolan.

Under senare år har statyn utsatts för olika hyss i form av kläder. Då är det elever från en annan stor gymnasieskola som varit framme.

Själva har stagg-eleverna Simhopparen som en symbol.

– Vid ettornas inspark har vi alltid någon som är sprejad med silverfärg, säger Alva Tjärnström.

En äldre staggnist som kommit till invigningen berättar att han inte minns några spex med simhopparen från 60-talets början. Simhopp var inte heller något som eleverna brukade hålla på med.

– Fast på 50-talet simmade man Kvarnholmen runt, men jag var inte en av dem som gjorde det.

Mannen är precis som gymnasieeleverna nöjda med att statyn är tillbaka.

– Det känns som att den har stått här i alla evinnerliga tider.