Kryssräkning blev en nagelbitare

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfsson (SD)
Foto: Mats Andersson
Thoralf Alfsson (SD)

Det blev ingen riksdagsplats för Thoralf Alfsson (SD). Trots en intensiv kampanj kom han inte upp i mer än hälften av det antal kryss som behövdes. Men kanske kan han glädja sig åt en plats i den nya Region Kalmar län istället.

Kryssräkningen startade i måndags och ser ut att pågå hela veckan. För de partier som fått del av Kalmar läns åtta fasta mandat är det en riktig nagelbitare som de inblandade följer med stort intresse.

Men när det på torsdagseftermiddagen bara återstod några valdistrikt var det ändå klart att kryssen inte ändrat något vad gäller riksdagsplatserna. Från att ha böljat lite fram och tillbaka under veckan med utmanare som såg ut att kunna klättra var då ordningen återställd. Inget namn utöver förstanamnet på de åtta riksdagspartiernas valsedlar hade då fått mer än 5 procent av rösterna.

På länsstyrelsen i Kalmar startade man redan på måndagen med att räkna kryss från södra Öland. Det mest spännande resultatet i räkningen så här långt är att den unge moderaten Carl-Wiktor Svensson, 28 årig virkesinköpare från Högsby, länge utmanade Jan R Andersson, som idag har partiets första och efter valet enda mandat. Svensson låg under lång före Jan R Andersson, men när Kalmar, Anderssons hemkommun, började räknas tog sig veteranen upp på första plats. Nu är ordningen enligt kryssen densamma som på M:s valsedel, Jan R Andersson, Harald Hjalmarsson och Carl-Wiktor Svensson. Men eftersom partiet bara får ett mandat blir det förstanamnet som ensam får packa för en ny period i huvudstaden.

 

Jörgen Andersson (M)
Foto: Mats Holmertz
Jörgen Andersson (M)

Jörgen Andersson som röstades bort från den andraplats på listan han hade 2014 och försökte kryssa sig in, lyckades inte med det.

Måns Linge(M)
Foto: Mats Holmertz
Måns Linge(M)

I Kalmar är det främst på Moderaternas kommunlista det krysskampanjats. Såväl Måns Linge på andra plats som Pelle Sederkvist har fört egna kampanjer.

Resultatet från kommunen får vi vänta på till nästa vecka.

Åsa ”Felix” Everbrand i Centern utmanade på tisdagen nuvarande riksdagsledamoten Anders Åkesson och hade stundtals flest kryss. Men på torsdagen var Åkesson uppe i säker ledning och Everbrand låg under 5 procent.

Och Thoralf Alfsson (SD) lyckades inte ta sig upp från 63:e plats.

– Det är klart att jag var lite besviken, säger han. Men nu blir det full satsning på kommunen och det kan bli så att jag kommer in i landstinget/regionen också.

– Sverigedemokraterna kommer att öka antalet förtroendeposter i Kalmar med 33 procent. Det är något att glädjas åt.

På Socialdemokraternas riksdagslista har Michael Ländin på plats 6 varit aktiv i att värva kryss. Han ser emellertid inte ut att komma upp i mer än 0,71 procents kryss, mycket långt från att komma utmana Laila Naraghi som har sista S-mandatet.

Naraghi har inte krysskampanjat, men hotade ändå Tomas Kronståhl när det gäller det andra S-mandatet. Men hon är inte uppe i 5 procent och därmed har kryssen ingen betydelse. Naraghi har mycket starkt stöd i hemkommunen, Oskarshamn, där hon fick 19,62 procent kryss. Kronståhl är uppe i 11 procent hemma i Västervik.

Först räknas riksdagen, sedan kommun och landsting. Men det kommer att ta tid. Räkningen av kryssen till riksdagen kan vara klar den här veckan, sedan startar man med kommunen och sist landstinget.

Många kandidater på valsedlarna får kryss. i de flesta fall betyder det emellertid inget alls. En viktig begränsning är nämligen att den som kryssas måste ha fått minst 5 procent av ett partiets väljare i en valkrets. För kommunfullmäktige gäller dessutom att antalet kryss måste uppgå till minst 50 och i landstingsvalet minst 100. Det mandat som tillfaller ett parti i riksdagsvalet går i första hand till den kandidat som fått flest kryss, om man klarat 5-procentspärren. Finns flera mandat går det andra till den som fått näst flest kryss och så vidare. Först sedan alla som fått över 5 procent fått sina mandat fördelas de enligt ordningen på valsedeln.

I riksdagsvalet i Kalmar län har kryssen bara betydelse för de partier som fått mandat att fördela, nämligen Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Fakta

Kryssen, parti för parti, 174 av 174 valdistrikt räknade.

Moderaterna

Jan R Andersson 4,66 procent

Harald Hjalmarsson 3,97 procent

Carl-Wiktor Svensson 2,74

Centerpartiet

Anders Åkesson 8,39 procent

Ingela Nilsson Nachweij 3,61 procent

Åsa ”Felix” Everbrand 2,36 procent

Liberalerna

Mathias Karlsson 5,15 procent

Björn Brändewall 3,44 procent

Sverker Thorén 3,36 procent

Kristdemokraterna

Ebba Busch Thor 21,75 procent

Jimmy Loord 3,83 procent

Lars Adaktusson 2,88 procent

Socialdemokraterna

Lena Hallengren 7,14 procent

Laila Naraghi 3,98 procent

Tomas Kronståhl 2,35 procent

Vänsterpartiet

Kaj Raving 6,27 procent

Linda Fleetwood 3,81 procent

Lena Granath 1,78 procent

Miljöpartiet

Max Troendlé 4,67 procent

Anna Bodjo 2,41 procent

Jessica Rydell 1,55 procent

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson 30,15 procent

Thoralf Alfsson 2,12 procent

Mattias Bäckström Johansson 0,95

Visa mer...

Läs mer:

Se själv kryssräkningen på valmyndighetens sida

Valmyndigheten