Nu finns hjärtstartare på alla skolor och förskolor- tack vare förslag från medarbetare

Kalmar Artikeln publicerades
Defibrillator på en arbetsplats. Nu finns en på utbildningsförvaltningens alla enheter.
Foto: MONS BRUNIUS / TT
Defibrillator på en arbetsplats. Nu finns en på utbildningsförvaltningens alla enheter.

Alla enheter på utbildningsförvaltningen borde ha hjärtstartare. Det förslaget kom från Linda Gefvert, idrottslärare vid Falkenbergsskolan.

- Jag tänkte att det här är ju en självklarhet och lyfte det på ett utvecklingsmöte. Det känns fantastiskt att förslaget fick genomslag, vi kan ju rädda liv, säger Linda Gefvert.

Linda Gefvert, idrottslärare vid Falkenbergsskolan.
Foto: Mats Holmertz
Linda Gefvert, idrottslärare vid Falkenbergsskolan.

Under ett och ett halvt års tid har förvaltningen köpt in och placerat ut hjärtstartare på strategiska platser på Kalmar kommuns förskolor och skolor. Totalt har utbildningsförvaltningen delat ut 47 hjärtstartare.

- Det är väldigt roligt när medarbetare engagerar sig med förbättringsförslag. Det här är ett exempel på vad vi kan göra för att rädda liv i våra förskolor och skolor, säger Mats Linde, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.

Tidigare fanns det hjärtstartare på vissa ställen, men inte alls i samma utsträckning som nu. I och med satsningen täcks stora delar av Kalmar kommun in, landsbygd som stad.

Linda Gefvert är tillsammans med flera lärarkollegor i kommunen med i ett nätverk, , som träffas regelbundet för föreläsningar och samtal kring senaste nytt om hjärt- och lungräddning, HLR.

– Med en hjärtstartare nära tills hands räddas högre andel personer än om man inte har en. Ju fler som kan HLR, desto fler liv kan räddas, säger Linda Gefvert.