Nu höjer Kalmarhem hyrorna

Kalmar Artikeln publicerades

Enligt en överenskommelse mellan Kalmarhem och Hyresgästföreningen står det klart att hyrorna de kommande två åren kommer att höjas med 1,4 procent under 2019 och 1,8 procent under 2020.

Hyreshöjningen innebär att en tvåa med en hyra på 5 000 kronor kommer att kosta 70 kronor mer i månaden under nästa år. Under 2020 kommer samma lägenhet att kosta ytterligare 91 kronor mer.

– Kostnadspåverkande faktorer i samhället ligger idag på omkring två procent, så vi tycker inte att hyreshöjningen är stor, säger Per Stephani, vd för Kalmarhem.

Per Stephani, VD för Kalmarhem.
Foto: Mats Holmertz
Per Stephani, VD för Kalmarhem.

Tidigare års höjningar har legat på 0,8 procent för 2018 och 0,5 procent för 2017.

– Det är lätt att stirra sig blind på en procentsats, men skillnaden från i fjol är några tior. Vi har legat lågt några år nu och det var väl senast 2011/2012 som vi låg på den här nivån, säger han.

Per Stephani har inte hört att någon har haft synpunkter på hyreshöjningen hittills.

– I fjol hade vi i princip inte några synpunkter från de boende. Vi försöker att närma oss hyresgästerna och förbättra för dem så mycket vi kan, så vi hoppas att de tycker att höjningen är befogad, säger han.

Varför förhandlar ni för två år åt gången?

– Man brukar vilja göra det om man som hyresvärd känner sig någorlunda trygg i samhällets utveckling. Det skapar en trygghet för hyresgästerna att veta vad deras hyra kommer att bli framöver.

Hur kommer det sig att vissa lägenheter står utanför hyreshöjningen?

– Det är två områden det handlar om; Stensbergsvägen 13-23 och Läppstiftet. Stensbergsvägen för att vi har haft en stor stamrenovering som redan inneburit hyreshöjningar och Läppstiftet eftersom vi håller på att åtgärda lägenheterna där.