”Nu kan jag vara hos Micke och må bra”

Kalmar Artikeln publicerades
Anki  och Micke Foss. Det har varit en segsliten kamp, men nu har Micke fått den hjälp han behöver.
Foto: Anders Johansson
Anki och Micke Foss. Det har varit en segsliten kamp, men nu har Micke fått den hjälp han behöver.

Nu har Micke Foss fått den assistans som han och Anki Foss kämpat för. Förvaltningsrätten har kommit med ett beslut som går helt och hållet på familjen Foss linje. Och Försäkringskassan har gått honom till mötes.

– Både Micke och jag känner oss nu trygga, säger Anki Foss som kämpat hårt för familjens rättigheter. Nu kan jag återigen vara hos Micke och må bra som anhörig.

Beslutet i Förvaltningsrätten och Försäkringskassan innebär att Micke Foss har dubbel assistans hela tiden han sitter i rullstol, vilket är i stort sett dygnets vakna timmar.

– Att mötas av vänliga röster och skratt och go stämning är guld värt. Micke är trygg och mår bra och det gör också alla vi andra runt honom, släkt och vänner och även assistenterna från Brukartorget.

Man har ett stort arbetslag från Brukartorget som ger maximal trygghet, säger Anki Foss.

Men det har tagit tid. Det är nu nästan precis tre år sedan stroken som förändrade familjen Foss liv för alltid. Och kampen startade genast.

Östra Småland träffade Micke och Anki första gången i mars 2016. Då var det ett halvår efter att den tidigare mycket aktive mannen vid 55 års ålder fått en massiv stroke, som gjort honom totalt förlamad nedanför halsen.

Micke och Anki Foss har fört en tuff kamp mot myndigheterna.
Foto: Anders Johansson
Micke och Anki Foss har fört en tuff kamp mot myndigheterna.

Fram till stroken den 12 oktober 2015 hade han jobbat på Lenanders grafiska och varit en lokalt känd bluesmusiker.

Den första tiden blev en kamp för överlevnad. Men när Micke kom hem från Linköping och så småningom Kalmar länssjukhus började de praktiska problemen. Micke och Anki drabbades av propåerna som gjorde att Försäkringskassan kraftigt skruvade åt LSS-kranen.

Anki Foss, som under många år varit politiska aktiv, först i Socialdemokraterna och på senare år i Vänsterpartiet, häpnade över myndigheternas brist på förståelse som drabbade familjen.

Familjen behövde stöd mitt under den tid då möjligheten att få LSS-stöd kraftigt minskade och det har gjort att man fått kämpa rejält för att få den hjälp som krävts. Vi har i flera artiklar skildrat familjens kamp för att få rätt stöd. Och det har varit tufft både för Micke, Anki och andra anhöriga.

Micke Foss levde ett mycket aktivt liv innan han för tre år sedan drabbades av en svår stroke.
Foto: Anders Johansson
Micke Foss levde ett mycket aktivt liv innan han för tre år sedan drabbades av en svår stroke.

Men Micke har hela tiden varit helt klar i huvudet, även om han har haft problem att kommunicera.

För en tid sedan löste det sig med bostad, men nivån på LSS-stödet har varit ett tvisteämne. Micke Foss behöver två assistenter, som kan hjälpas åt, Det har Försäkringskassan inte gått med på.

Men efter beslutet i Förvaltningsrätten blir det precis så.

– Äntligen hamnade allt precis rätt, säger Anki Foss.

Läs mer:

Dråpslag för strokedrabbade Micke

Tipsad om skilsmässa efter stroke

Anställde sju innan beslut

Stort stöd för familjen

Ländin ber Micke och Anki om ursäkt

Tvingas flytta under julhelgen - assistenter sjuka

Rekordmånga får nej till LSS