Nu ska engångsplasten bort från Kalmar kommun

Kalmar Artikeln publicerades
Ingemar Einarsson, Anna Thore och Sara Gripstrand dissar engångsplasten och lyfter fram träbestick. Kalmar kommun ska sluta med engångsartiklar av plast.
Foto: Andreas Yngvesson
Ingemar Einarsson, Anna Thore och Sara Gripstrand dissar engångsplasten och lyfter fram träbestick. Kalmar kommun ska sluta med engångsartiklar av plast.

Varje år används drygt 400 000 engångsartiklar av plast inom Kalmar kommuns verksamheter. Men nu ska det bli ändring på det. Fram till 2020 hoppas kommunen att den siffran ska vara nära noll.

40 000 kaffemuggar av plast, 146 000 fluormuggar av plast, 77 000 skedar av plast, 38 000 gafflar av plast och 31 000 knivar av plast. Det är en del av all engångsplast som används inom Kalmar kommun varje år.

Men under 2019 ska kommunen sluta köpa in dessa produkter allt med tanke på miljöpåverkan.

– Vi vill föregå som ett gott exempel och sluta upphandla engångsartiklar av plast. Det finns alternativ av porslin, papper eller trä som kommer köpas in. Vissa engångsartiklar av plast som engångshandskar, förkläden och plastpåsar kommer vi har kvar, säger Sara Gripstrand som är strateg ekologisk hållbarhet på Kalmar kommun.

För femte året i rad presenterade Kalmar kommun ett miljöbokslut. Kommunalrådet Ingemar Einarsson (C), Anna Thore (S) och Sara Gripstrand presenterade det som gjorts för att förbättra miljön under 2018.

En del är den plastbantning som skett inom skola och förskola.

– Under året har skolor och förskolor rensat bort plastsaker som gamla plastleksaker, plastmuggar och plasthaklappar i projektet giftfri förskola, säger Ingemar Einarsson och fortsätter.

– Under året har vi även försökt bli bättre på källsortering på stora event som Ironman och Stadsfesten.

Ett sätt att förbättra miljön längs våra stränder är den digitala strandstädarkarta som tagits fram.

– Det blir mer och mer plast i naturen och i haven. Om inget görs kommer det finnas mer plast än fisk i haven 2050. Nu kan invånare via den digitala kartan rapportera in skräp de tagit bort eller om kommunen behöver hjälpa till att ta bort det, säger Einarsson.

Ett fjärde projekt som pågår är att förhindra att granulat från konstgräsplanerna att spridas utanför planen. På den nya konstgräsplanen på Bergaviks IP pågår ett projekt där målet är att se till att så lite som möjligt av de små gummikulorna kommer ut i naturen.

– Arbetet med miljöfrågorna är en av de viktigaste om inte den viktigaste frågan. Och plasterna är kanske den viktigaste miljöfrågan, säger Ingemar Einarsson.

Under 2019 är arbetet med att få bort så mycket engångsartiklar av plast som möjligt ett viktigt arbete.

Fakta

Så mycket plastprodukter användes inom Kalmar kommun 2018

Kaffemugg: 40 480 st.

Kaffebägare: 24 150 st.

Plastglas: 38 850 st.

Vita plastglas: 39 000 st.

Fluormugg: 146 080 st.

Plastknivar: 31 600 st.

Plastgafflar: 38 800 st.

Kaffeskedar: 65 000 st.

Matskedar: 11 800 st.

Totalt: 435 760 plastartiklar

Visa mer...