Ny del av Linnéuniversitetet färdig

Kalmar Artikeln publicerades
Ett av de färdigbyggda våningsplanen i hus Vita på Linnéuniversitetet i hamnen.
Foto: Anton Hansson
Ett av de färdigbyggda våningsplanen i hus Vita på Linnéuniversitetet i hamnen.

Hus Vita, en av byggnaderna i nya Linnéuniversitetet, har överlämnats från byggföretaget Skanska till hyresvärden Intea och universitetet. I samband med detta bjöds vi in på en rundtur i de nu helt färdigbyggda lokalerna.

– Vi älskar att bygga och utveckla och känner givetvis att vi vill lämna över till kompetenta förvaltare, vilket det känns som att vi gör nu, säger Jonas Ljunggren, gruppchef på Skanska.

När själva byggandet är helt färdigt har nu entreprenören Skanska lämnat över fastigheten till hyresvärden Intea.

– Det känns bra att samarbeta med Linnéuniversitetet, som blir vårt tredje högskola eller universitet tillsammans med Mittuniversitetet och Högskolan i Halmstad, säger Henrik Lindekrantz, vd på Intea.

Trots att byggandet är klart återstår en del arbete för att helt färdigställa Vita. Mängder av möbler och inredning ska komma på plats och inflyttningen sker gradvis.

– Vita betyder ju liv och här i huset har vi fakulteten för Hälso- och livsvetenskap. Vi vill också att det ska vara full fart och liv här. Det har tagit tio år men snart är hela Linnéuniversitetet i Kalmar samlat på en plats. Vi får en helhet och en mötesplats när vi flyttar in tillsammans, säger Bo Bergbäck, professor i miljökemi och vicerektor med uppdrag att samordna Universitetskajen.

Han berättar vidare att man tagit fasta på namnet Linnéuniversitetet - runtomkring i och utanför huset finns växtlighet av olika slag och våningsplanen är färgkodade med inspiration från Carl von Linnés resor.

Det var inte bara Bo Bergbäck som refererade historien. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson (S) drog parallellen att Linnéuniversitetet i hamnen inleder en ny epok för Kalmar, på samma sätt som Jeansson-dynastin industrialiserade staden på 1800-talet.

– Ett samlat universitet i hamnen stärker vår konkurrenskraft mot andra städer. Platsen i sig kommer bli en helt ny stadsdel och ett expansivt område. Vi har varit hårda med att vi vill ha ett stadsintegrerat universitet och vi vill ha en puls i Kalmar där studenterna kommer vara grunden, säger han.

+ 2
Så ser den nya byggnaden ut