Ny förening kämpar för teckenspråk: ”Det har inte fungerat”

Kalmar Artikeln publicerades

Omnis Signum. Det är namnet på den nya ideella föreningen för familjer där det finns barn med språkstörningar eller hörselvariation.

Kajsa Hedin (M), ordförande i Omnis Signum.
Foto: Helen Edvall
Kajsa Hedin (M), ordförande i Omnis Signum.

– Vi är ganska många familjer i Kalmar som kämpar för att barn behöver teckenspråk i skolan och förskolan. De kan vara för att de är döva, hörselskadade eller har språkstörningar, säger Kajsa Hedin (M), ordförande i Omnis Signum.

Kajsa Hedin berättar att hon själv sitter i tillgänglighetsrådet och efter att hon upptäckt att ingen hörselförening fanns representerade i rådet, valde hon att agera.

– Jag började kolla upp det och det behövdes en lokal förening. De flesta är medlemmar i olika rikstäckande organisationer, förklarar hon.

Till slut bestämde de för att starta en förening.

– Tillsammans kan vi jobba och verka för att våra barn får de möjligheterna och rättigheterna de behöver. Vi blir starkare när vi är tillsammans och så slipper vi kämpa var och en för sig. Ett av våra mål är att familjerna ska få möjlighet att kommunicera och ha ett språk precis som alla andra familjer.

Hur kommer ni jobba i föreningen?

– Det är genom att vara med på flera ställen och vara med i olika råd. Alla behöver inte ta alla kamper själva utan man kan ta det direkt till förvaltningsnivå där det har tagit stopp mycket. De har inte riktigt förstått hur viktigt det är med teckenspråk. En del av barnen har bara det som språk och får man inte det runt omkring sig kan man inte lära sig kommunicera.

Hur ser situationen ut idag?

– Vi har närhetsprincipen så man går i den skolan som man bor närmst. Det finns inte teckenspråkskunnig personal. Det finns personal som kan TAKK där man kan ord men inte grammatiken. Lärarna gör ofta allt de kan men det har inte fungerat ändå.

TAKK fungerar för de allra yngsta barnen, men på högre nivå räcker det inte, förklarar hon.

– De måste få med sig teckenspråkets grammatik annars kan de inte kommunicera korrekt med andra som pratar teckenspråk, säger Kajsa Hedin.