Ny majoritet i Stockholm hot mot Kalmar flygplats

Kalmar Artikeln publicerades
Flygbolaget BRA använder Bromma för alla sina flyg till huvudstaden.
Foto: Anders Wiklund/TT
Flygbolaget BRA använder Bromma för alla sina flyg till huvudstaden.

För att Allianspartierna i Stockholm skulle få Miljöpartiet att byta sida tvingades man lova att inte förlänga avtalet om Bromma flygplats efter 2038. Beskedet uppfattas som ett direkt hot mot flygplatsen i Kalmar, Kalmar Öland Airport.

– Nästan hälften av alla avgångar från Kalmar till Stockholm går till Bromma, säger flygplatschefen Ronny Lindberg. Det är en oerhört viktig flygplats för oss.

– Bromma flygplats framtid är central för hela landet, alldeles för viktig för att bara avgöras i Stockholm. För vår del räcker det inte med att Arlanda skulle kunna svälja även de flyg som går till Bromma, om det efter en utbyggnad blir så. Jag är övertygad om att antalet avgångar från Kalmar minskar om vi bara flyger till en flygplats.

Ronny Lindberg, Kalmar Öland Airport.
Foto: Mats Holmertz
Ronny Lindberg, Kalmar Öland Airport.

Miljöpartiet har den tidigare mandatperioden styrt Stockholm tillsammans med Socialdemokraterna, Vänstern och Feministiskt initiativ.

Efter valet lockades MP emellertid över till det andra blocket och kommer nu att leda huvudstaden med Allianspartierna. Men det kostade. Bland de krav som de borgerliga partierna nu gått med på är att avtalet med Swedavia om Bromma flygplats inte ska förlängas efter att det går ut 2038.

Området ska istället planeras för bostäder och vara en del av Stockholms planerade expansion.

I hela landet finns bara en handfull flygplatser som trafikeras av såväl SAS som konkurrenten BRA. Förra året gjorde SAS 1143 flygningar mellan Kalmar och Arlanda och BRA flög 1031 gånger mellan Kalmar och Bromma.

Även under förra mandatperioden hotades Bromma flygplats. Då gav den rödgröna majoriteten besked om att man ville stänga 2022. Miljöpartiet, som då satt med i det blocket, var pådrivande.

För regeringen Löfven, blev det ett politiskt dilemma. Statsministern hade innan valet sagt att flygplatsen skulle vara kvar. Det hela löstes med en utredning under ledning av förra statsrådet Anders Sundström, som föreslog nedläggning 2038.

Christina Fosnes (M), säger att hon kommer att fortsätta att slåss för Bromma flygplats som är viktig för Kalmar..
Foto: Pia Olofsson
Christina Fosnes (M), säger att hon kommer att fortsätta att slåss för Bromma flygplats som är viktig för Kalmar..

Allianspartierna och Sverigedemokraterna, var kraftigt mot en nedläggning. Framför allt Moderaterna var mycket upprörda. I Kalmar agerade oppositionsrådet Christina Fosnes (M) kraftfullt mot förslagen om nedläggning. Hon har inte bytt uppfattning, trots att partivännerna i Stockholm gjort det.

– Det är mycket anmärkningsvärda besked från Stockholm, säger Christina Fosnes. Inte minst för näringslivet i vår del av landet är Bromma oerhört viktig.

– Vår uppfattning är att man istället ska lägga ner alla resurser på att ligga i framkant vad gäller teknikutveckling för flygbränslen, med fossilfria sådana och även el. Löser vi det faller många av problemen med flyget.

Även Anders Andersson (C), ordförande i Kalmar Öland Airport är kritisk till beskeden från partivännerna i Stockholm.

– Min uppfattning är att Kalmar tjänar mycket på Brommatrafiken, inget har ändrats där, säger han.

Anders Åkesson (C).
Anders Åkesson (C).

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C), som är vice ordförande i riksdagens Trafikutskott är mer försiktig.

– Nu handlar beskedet om att stänga Bromma 2038, tidigare var det ett mer omedelbart stopp. Nu har vi 20 år på oss att ordna detta och att bygga ut. Över tid är det just detta som måste ske och nu har vi fått en tidsram att arbeta med. Och bygga ut Arlanda så att den kan ta emot trafiken från Bromma

Kommunalrådet Johan Persson (S), som också engagerat sig för Bromma är förvånad över omsvängningen hos Alliansen i Stockholm.

– Det var ett väldigt förvånande besked med tanke på de massiva kampanjer som M kört om Bromma. Jag tror att de kommer att drabbas av en gigantisk svekdebatt. För Kalmar är Bromma oerhört viktigt. Arlanda är fullt.