Ny regionordförande behövs om Henriksson (S) får toppjobb inom SKL

Kalmar län Artikeln publicerades
Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande, duckar frågan om han är villig att ersätta nytillträdda civilministern Lena Mickos roll inom SKL.
Foto: Mats Andersson,Henrik Montgomery/TT
Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande, duckar frågan om han är villig att ersätta nytillträdda civilministern Lena Mickos roll inom SKL.

Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande, är nöjd med Stefan Löfvens val av Lena Micko som ny civilminister. Men han duckar frågan om han vill axla Mickos nuvarande uppdrag inom SKL.

På tisdagen utsåg Stefan Löfven Lena Micko som ny civilminister. Micko var från 2015 och fram till valet 2018 ordförande för kommunernas och regionernas intresseorganisation SKL. Efter valet ändrades den politiska sammansättningen inom SKL och Anders Knape (M) valdes som ny ordförande. Micko valdes i stället till andre vice ordförande.

– Lena är ett jättebra val som civilminister, säger Anders Henriksson som också sitter i SKL:s styrelse.

– Lena har lång erfarenhet, känner till kommunernas och regionernas utmaningar och har ett jättebra ledarskap. Hon är ett riktigt bra val och det känns riktigt riktigt kul.

I och med Mickos nya ministerjobb måste socialdemokraterna utse hennes ersättare. En potentiell kandidat är Anders Henriksson som under Mickos ordförandeskap 2015-2018 var SKL:s förste vice ordförande.

Rollen som förste vice ordförande är en 60-procentig tjänst som Henriksson kunde kombinera med rollen som regionråd. Rollen som andre vice ordförande är däremot ett heltidsuppdrag då innehavaren leder oppositionen inom SKL.

Det har tidigare ryktats om att Anders Henriksson varit på väg mot andra uppdrag än regionstyrelsen i Kalmar län. Och att utses till Mickos ersättare skulle innebära ett sådant avancemang. Men när Östra Småland ställer frågan duckar Henriksson.

– Det som sker nu är att partiet påbörjar en process och det är partiet och partisekreteraren som utser Lenas efterträdare. Den processen är precis påbörjad och får ha sin gång, sedan får vi se var den landar.

Skulle du tacka ja om du blev erbjuden tjänsten som SKL:s andre vice ordförande?

– Frågan har inte kommit och jag tar ställning först om den dyker upp. Men just nu finns det ingen fråga och därför inget för mig att ta ställning till.