Nyanlända arbetslösa rustar upp Ljungnäsvillan

Kalmar Artikeln publicerades
Den nya deltagaren Azad Abdulahi kom i början av veckan och arbetar tillsammans med Johannes Gebreselaisse och ledaren Josef Sandrik. 8 bilder
Foto:Paul Madej
Den nya deltagaren Azad Abdulahi kom i början av veckan och arbetar tillsammans med Johannes Gebreselaisse och ledaren Josef Sandrik.

Målning av väggar, plantering och skötsel av växthus och kundservice på sommarbröllop. På Ljungnäsvillan får de nyanlända arbetslösa testa på många olika arbeten. Målet är att hjälpa deltagarna in på arbetsmarknaden.

– Nu har det varit mycket renoveringar men sedan kommer det att bli skarpt läge för då kommer vi ha gäster här som deltagarna ska serva på olika sätt. Lite övernattningar, ett café och vi kommer också att ha sommarkiosker öppna här, säger Elisabeth Stake, projektledare.

Varje morgon samlas alla nio deltagare för att åka buss tillsammans till den avlägsna kustvillan i Ljungnäs.

– Alla samlas i Kalmar där vi skjutsar deltagarna med bussar till Ljungnäsvillan klockan åtta varje morgon. Sedan är vi här till klockan fyra innan vi skjutsar hem dem igen. Vi skjutsar också de deltagarna som läser på SFI under dagarna. Så vi kör morgon, middag och kväll för att deltagarna ska ha möjlighet att vara här, säger Elisabeth Stake.

EU-projektet ska fungera som en sluss in till nya praktikplatser och arbetsplatser utanför Ljungnäsvillan.

– En av deltagarna har redan fått en annan praktikplats. För de flesta är det här den första praktikplatsen och tanken är att vi ska jobba med deltagarna på individnivå. Man praktiserar i köket och då kanske vi upptäcker att personen har möjlighet att gå vidare i köksyrken och då jobbar vi mot att deltagaren ska komma ut på en praktikplats på en restaurang utanför Ljungnäsvillan, säger Elisabeth Stake.

Den nittonde september började nio deltagare arbeta på Ljungnäsvillan. Där förbereds nu villan inför sommarens kommande gäster. Väggar slipas och målas vita. Ljudet från den sprakande elden från den öppna spisen blandas med ljudet från maskinsågar. På övervåningen putsar deltagaren Bader Aldeen Hasaen ett gammalt handfat som upptäcktes när väggen slogs ner. I mars kommer nya deltagare och då är förhoppningen att de gamla ska vara ute på nya praktikplatser.

– Vi jobbar jättemycket för att de ska komma ut på praktikplatser. I köket har vi varit iväg på studiebesök för att också ge möjlighet att se större kök och känna av arbetsplatsen om det skulle kunna vara någonting för dem, säger Lena Lundwall, projektledare och handledare i köket på Ljungnäsvillan.

Det största hindret är språkbarriären men under dagarna läser deltagarna på SFI och på Ljungnäsvillan får de testa sina språkkunskaper.

– Lärarna tycker att vi är ett väldigt bra komplement. Hos SFI får de lära sig att skriva och läsa böcker, men inte prata, så då får de praktisera det som de har lärt sig där hos oss. De har haft en fantastisk språkutveckling. När de kom till oss så kunde de nästan ingenting och nu kan alla presentera sig själva och uttrycka sig på svenska, säger Elisabeth Stake.

– Vi pratar ju svenska hela tiden och sedan frågar de när de behöver hjälp med papper från myndigheter. Det är den hjälpen vi ger dem. Ibland sätter vi oss ner och har teorilektioner, säger Thomas Ahlgren, projektledare.

Under de senaste sex månaderna har deltagarna trivts på Ljungnäsvillan, säger Elisabeth Stake.

– Vi har inte haft någon som har hoppat av. Nästan alla har en 100 procentlig närvaro och mår bra av att få komma ut och få ett socialt sammanhang.

Trots att en deltagare redan har fått en ny praktikplats och en annan ska börja studera i Oskarshamn, säger Elisabeth Stake att det inte kommer att lösa sig för alla direkt.

– Det kommer inte att lösa sig för alla efter sex månader men det handlar framför allt om språket. Många har långt kvar i sin språkutveckling för att kunna ha ett arbete. Man förstår inte riktigt instruktioner och man kan inte riktigt läsa instruktioner heller, och det är det som är hindret. Men alla är jätteduktiga och har en önskan om att få ett jobb, säger Elisabeth Stake.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.