Nyanlända kan avgöra kommunval

Kalmar län Artikeln publicerades
Andelen icke svenska medborgare som får rösta i kommun- och landstingsvalen har ökat kraftigt. I vissa kommuner kan rösterna från den gruppen avgöra valet, om mobiliseringen lyckas.
Foto: JESSICA GOW / TT
Andelen icke svenska medborgare som får rösta i kommun- och landstingsvalen har ökat kraftigt. I vissa kommuner kan rösterna från den gruppen avgöra valet, om mobiliseringen lyckas.

Rösterna från nyanlända utan svenskt medborgarskap kan avgöra valet i flera kommuner i Kalmar län. Det finns länskommuner där röstberättigade utan svenskt medborgarskap står för 10 procent av rösterna. I några valdistrikt är var femte röstberättigad inte svensk medborgare.

– Det är mycket viktigt att få med de nya svenskarna i vår demokratiska process, säger Nasim Malik (S), en av de politiska veteranerna hos Socialdemokraterna i Kalmar. I åtskilliga val har han funnits med bland de allra främsta på den socialdemokratiska valsedeln i riksdagsvalet.

– Många kommer från länder utan ett demokratiskt utvecklat system, de har kanske aldrig röstat tidigare. Tyvärr så är benägenheten att delta i valet lägre i områden med många invandrare.

Rösträtt till riksdagen har bara den som är svensk medborgare. Däremot är det betydligt fler som har rätt att delta i valet till kommun och landsting/region. Medborgare i något EU-land samt Norge och Island får rösta om man är folkbokförd i kommunen eller landstinget.

Och medborgare i alla länder och även statslösa får rösta om man varit folkbokförd i Sverige i tre år.

Läs mer på Valmyndighetens sajt: Vem har rösträtt i Sverige?

Det betyder att de stora flyktinggrupper som kommit till Sverige på senare år nu kan delta i valet till kommuner och landsting.

Nasim Malik är en av de politiker i Kalmar som är ute allra mest och informerar i områden med många invandrare.

– Mitt mål är att öka valdeltagandet, säger han. De flesta frågor jag får handlar om praktiska saker, som om man har rösträtt. Åtskilliga har förlagt sitt röstkort och tagit det för vilken reklam som helst.

– Gå och rösta! Det är Nasim Malik (S) uppmaning att alla nyanlända och invandrare.
– Gå och rösta! Det är Nasim Malik (S) uppmaning att alla nyanlända och invandrare.

– Då är det viktigt att få veta att det går att beställa nytt röstkort eller att gå till sin vallokal på valdagen och rösta genom att visa giltig legitimation.

Nasim Malik menar att det är viktigt att inte minst invandrare röstar för att markera mot den lilla, men mycket högljudda grupp högerextrema som syns allt mer i media. Han blev själv verbalt attackerade av en grupp utländska nazister, förmodligen på väg till, den omtalade sammankomsten i Bjursnäs bygdegård, i lördags. På onsdagen hamnade han mitt i det torgmöte Alternativ för Sverige (AFS) ordnade på Larmtorget.

– De är inte många och så vitt jag kan bedöma kommer ytterst få från Kalmar, säger han. Men tonläget skrämmer.

I Högsby är 10,9 procent av de som får delta i valet inte svenska medborgare. Det är den högsta andelen i Kalmar län. I Hultsfred är det 8,8 procent och i Emmaboda 7,8 procent.

Högst andel i något valdistrikt finns i Hultsfred Södra med 18,8 procent, i Norrliden Västra är andelen 18 procent och i Norrliden Östra 17,6 procent, i Fågelfors är andelen 15,7 procent.

I valdistrikt med många röstberättigade som inte är svenska medborgare är också valdeltagandet normalt mycket lågt.

Nasim Malik har stått på sjunde plats på riksdagsvalsedeln sedan 2010 och därmed varit suppleant till en plats i parlamentet. Men nu har han tackat nej.

– Jag måste tänka på min hälsa, säger 65-åringen som blev ålderspensionär i år. Det är många som försökt övertala mig att vara med på listan också den här gången, men jag måste trappa ner lite. Men jag är fortfarande med i kommunvalet.

Valmyndigheten arbetar för att höja valdeltagandet och har information på 30 olika språk, däribland arabiska, syriska, somaliska rumänska samt syd- och nordkurdiska.

123 000 fler icke svenska medborgare får rösta i valet 2018 jämfört med 2018. Det finns 578 000 röstberättigade som inte är svenska medborgare, det är 7,4 procent av alla röstberättigade, en ökning med 1,4 procent, jämfört med föregående val.

Många partier har också kandidater som inte är svenska medborgare på sina valsedlar till kommunfullmäktige. Bland de stora partierna i Kalmar län är andelen störst hos Liberalerna, 6,2 procent, Miljöpartiet 2,7 Centern har 2,4 procent, Vänstern och Kristdemokraterna 2,1, Socialdemokraterna 1,9, Moderaterna 1 procent och Sverigedemokraterna 0.9 procent.