Nytt avslöjande: Landshövdingen anställde kock – bröt mot policy

Kalmar län Artikeln publicerades
Landshövding Thomas Carlzon på torsdagens presskonferens.
Foto: Andreas Yngvesson
Landshövding Thomas Carlzon på torsdagens presskonferens.

Landshövding Thomas Carlzon bröt mot gällande policy när han förra hösten anställde en person som kock på residenset, det avslöjar P4 Kalmar. Tjänsten skulle enligt regelverket ha annonserats ut, men det valde landshövdingen att strunta i.

Avslöjanden kring landshövding Thomas Carlzon fortsätter. Den senaste veckan har Barometern berättat om hur Carlzon tagit in en bekant för att hålla i utbildningsdagar på länsstyrelsen, medan P4 Kalmar berättat om utbetalning av svarta löner vid två privata fester.

Nu är det P4 Kalmar som återigen avslöjar uppgifter om landshövdingen. Den här gången handlar det om att han ska ha anställt en kock på residenset i oktober föra året utan att annonsera ut tjänsten, vilket man ska enligt den anställningsförordning för myndigheter som Finansdepartementet har utfärdat.

– Det stämmer att den här tjänsten skulle ha annonserats ut enligt de regler vi har att följa, men det gjordes aldrig, bekräftar länsstyrelsens ekonomichef Christoffer Nikolausson för P4 Kalmar.

I torsdags kallade landshövdingen till pressträff efter den senaste tidens avslöjande. Där berättade han att han inte har gjort något olagligt, men att han har slarvat och att det är olämpligt och att det inte ska hända igen. Han bad om ursäkt flera gånger, och konstaterade att den senaste tidens händelser negativt påverkat förtroendet för länsstyrelsen, och för honom själv.

– Jag har lärt mig en läxa, att tänka till lite djupare. Det är mycket man ska lära sig när man är myndighetschef, sa han.