Nytt kök på äldreboende

Smedby Artikeln publicerades
När Ingelstorpsvägen 1 invigdes 2016 hade det byggts om för över 100 miljoner kronor och beskrevs som toppmodernt. Det gällde inte köket.
Foto: Mats Holmertz
När Ingelstorpsvägen 1 invigdes 2016 hade det byggts om för över 100 miljoner kronor och beskrevs som toppmodernt. Det gällde inte köket.

Boendet renoverades för över 100 miljoner och beskrevs som toppmodernt. Men köket hängde inte med i de svängarna. Det snart 40 år gamla köket på Ingelstorpsvägen måste renoveras. Hyran förväntas öka med 750 000 kronor per år efter det.

Det var 1980 som Smedängen fick sitt kök.

Läget var helt annorlunda då. Boendet var då ett sjukhem med 120 platser, och i köket kokade man mest gröt. Vissa dagar blev det ägg eller en lättare middag. Det breddes smörgåsar och diskades.

I dag lagas det lunch och middag till 68 boende, men även till besökarna på träffpunkten. Dessutom ordnas alla måltider och uppläggningen till de 91 barnen på Smedängens förskola.

På kvällarna, nätterna och helgerna lagas det också mat till förskolan.

Köket ordnar också smoothies till avdelningarna.

Så verksamheten har förändrats radikalt.

Kommunen konstaterar att köket under tiden lappats och lagats, och även om ny utrustning köpts in, så fungerar det inte längre för uppgifterna. Det är både för litet och för slitet.

Om det inte byggs om är verksamheten snart tvungen att delas upp på flera olika kök. Det skulle innebära fler transporter, mer varmhållning och sämre kvalitet, menar kommunen.

Om köket byggs om kan man göra det genom att ta lite av boendets yta.

En ombyggnad av ett kök är inte enkel. Den förväntas ta ett halvår, då maten får lagas på annan plats.

Det är inte heller gratis. Den nya hyran beräknas bli 750 000 kronor mer per år med det nya köket.