Nytt överklagande av parkeringsplats på Ängö

Ängö Artikeln publicerades
190 p-platser planeras på Ängö
Foto: Kalmar kommun
190 p-platser planeras på Ängö

Nu överklagas parkeringen på Ängö igen, av samma kvinna som först klagade. Förra gången tog kommunen ingen notis om hennes synpunkter.

I juni 2017 beslutade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson (S) att det skulle byggas en parkeringsplats på Ängö, trots att både Kalmarhem och grannar varit kritiska.

Först när B G Svedjenäs och Rasmus Elm i augusti 2017 röt till, ihop med 50 andra Ängöbor, blev det medborgarmöten. I september 2017 ägde mötet rum, och nu svängde kommunen och ville göra om processen.

Men i november i år återkom kommunen med förslaget om en tillfällig p-plats, men med 50 färre platser än de ursprungliga 242.

En av de första som protesterade har nu än en gång reagerat. Hon har bott på Öhnellsgatan sedan början av milleniet och menar att parken utanför fönstret är en viktig del av stadens profil.

Ängöleden är redan hårt trafikerad, och med en parkering blir det ännu fler bilar.

Hon menar att man inte behöver vara stadsplanerare för att förstå att det blir ont om plats när det byggs hus och tas bort parkeringsplatser.

– Ekvationen med fler människor, och bilar, men mindre utrymme för parkering går inte ihop. Då måste man leta efter nya. Nu har turen, eller snarare oturen, kommit till Ängö, skriver hon.

Parkeringen är ett stort ingrepp i stadsbilden på Ängö, menar hon. Hon tycker att man bör värna miljön mer, även när en stad måste förändras. Att bygga en stor parkering på bästa plats är dumt.

– Stora parkeringar brukar inte vara något man vill stoltsera med och framhålla utan försöka gömma undan eller åtminstone placera lite diskret. Vad tittar man helst på när man färdas på Ängöleden, en stor parkering till vänster eller domkyrkan till höger?

Hon vädjar nu till Kalmar att hitta en annan lösning på problemet.