Nytt storbråk bland länets moderater

Kalmar Artikeln publicerades
Malin Sjölander (M), ordförande för Moderaternas länsförbund,  har bekymmer med ett parti som går in i valrörelsen med en konflikt mellan Kalmarmoderaterna och länsledningen.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Malin Sjölander (M), ordförande för Moderaternas länsförbund, har bekymmer med ett parti som går in i valrörelsen med en konflikt mellan Kalmarmoderaterna och länsledningen.

– Jag blev helt chockad när jag såg vad som hänt. Det kändes verkligen inte bra. En enig kretsstyrelse beslutade att förtroendet saknades för den här personen och sedan dyker hon omgående upp i en viktig position på distriktsnivå.

Det säger en ledande moderat i Kalmar kommun. Ett nytt bråk inom partiet är under uppsegling, där partiets företrädare i Kalmar är på kollisionskurs med distriktsexpeditionen.

Det handlar om att den tidigare politiske sekreteraren Maria Stensby tämligen omgående fick ett jobb för distriktet, efter att hon fått sparken från Kalmarkretsen.

Maria Stensby hade varit politisk sekreterare för moderaterna i Kalmar kommun i tre år när kretsstyrelsen på ett extrainkallat sammanträde beslutade att man inte längre hade förtroende för henne. Stensby var då på semester tillsammans med sin sambo, Måns Linge, som också sitter i kretsstyrelsen och är andranamn på partiets kommunala valsedel.

Linge erbjöds att vara med på sammanträdet per telefon, men han deltog inte eftersom ärendet rörde hans sambo.

Maria Stensby blev ordentligt upprörd och sade upp sig själv och skrev ett mejl till 50 moderater och menade att det handlade om en fortsättning på de mångåriga politiska striderna i partiet. Hon tackade samtidigt kommunalrådet Christina Fosnes för hennes stöd.

Stensby fick lämna sin tjänst och fick tre månadslöner med sig i bagaget, hon fick lön för maj till juli.

– Det fungerade helt enkelt inte längre med Maria, säger vår moderata sagesperson. Någon gång måste man säga stopp och det gjorde vi där. Det måste vara lite ordning och reda.

I fredags kunde vår tidning avslöja att Maria Stensby fått ett nytt jobb inom partiet, en projekttjänst på distriktet fram till valet.

– Det är ett synnerligen märkligt agerande av dem som är ansvariga för den här anställningen på distriktet, menar en av de Kalmarmoderat som var med om beslutet i kretsstyrelsen. Ingen hade kontaktat oss innan. Vi är mycket besvikna och har också berättat det.

Vår tidning har sökt oppositionsrådet Christina Fosnes (M) för en kommentar, men hon har avböjt.

I Kalmar är det emellertid ingen hemlighet att det finns skarp kritik mot hur distriktsexpeditionen sköts. Bland annat har expeditionen varit helt stängd under flera veckor i sommar, mitt under valrörelsen. Material som skickades till Kalmar från partihögkvarteret i Stockholm ska ha gått i retur eftersom det inte fanns någon på plats som kunde ta emot det.

Från Kalmars sida är man också mycket frågande till att den valledare som Moderata ungdomsförbundet, MUF, anställt för att arbeta brett i hela Kalmar län, visat sig sakna körkort.

Ny politisk sekreterare för moderaterna i Kalmar är Helena Raunio, kretsordförande är Kerstin Edvinsson och oppositionsråd Christina Fosnes.

Malin Sjölander är ordförande för Moderaterna i Kalmar län.

– Jag uttalar mig inte om vår kanslipersonal, säger hon. Inför projektanställningen, som aviserats sedan länge, gjorde vi intervjuer på sedvanligt sätt. Det inget märkligt med det. Det är en anställning vi gjort, Kalmarkretsen diskuterades överhuvudtaget inte.

När det gäller förbundsexpeditionens stängning så stämmer det att den var obemannad tre veckor i sommar, säger hon.

– Det är helt enligt den arbetsrättslagstiftning som finns och som vi följer för vår anställda personal. Tjänstemännen har reglerad arbetstid. Det har funnits en jour hela tiden med mig själv och Jonas Lövgren i Kalmar och några leveranser var inte planerade.

– Nu satsar vi för fullt i den valrörelse som pågår och har både mycket aktiviteter och