Nyutexaminerad väktare fick stipendium

Kalmar Artikeln publicerades
Emelie Davoust fick ett generöst stipendium som möjliggör vidareutbildning varsomhelst i Sverige.
Foto: Gunilla Håkansson
Emelie Davoust fick ett generöst stipendium som möjliggör vidareutbildning varsomhelst i Sverige.

Emelie Davoust har fått jobb som väktare direkt efter utbildningen på Jenny Nyströmsskolan, och dessutom en fantastisk chans till vidareutbildning inom branschen. Detta genom ett generöst stipendium som lovar specialistutbildning, mat och logi under ett år.

Emelie Davoust har alltid drömt om att bli polis. När hon sökte till gymnasiet fick hon upp ögonen för en alldeles ny inriktning på Barn- och fritidsprogrammet på Jenny Nyströmsskolan: ungdomsväktare.

Hon flyttade från Färjestaden till Kalmar och på onsdagen, tre år senare, var hon klar och inte bara det - hon har fått ett fint stipendium från BYA, Bevakningsbranschens yrkes- och ansvarsnämnd. Motiveringen är att Emelie uppvisat goda studieresultat, bra omdömen från arbetslivspraktiken, tagit stort ansvar och engagerat sig och varit en god förebild och ambassadör.

Stipendiet innebär att hon får ett års vidareutbildning inom branschen var hon vill i Sverige, med fri kost och logi under ett år.

– Jättekul, säger Emelie med glittrande ögon.

– Jag kanske satsar på att vidareutbilda mig till ordningsvakt, men först ska jag jobba som väktare på Securitas.

Det är skillnad på ”vanlig” väktare och ordningsvakt, där den senare behöver mer utbildning. I sommar ska Emelie rondera, stänga låsa och bevaka affärer och andra företag, så ordet ”ungdom” i utbildningens namn ungdomsväktare syftar på att väktaren är ung och inget annat.

Rektor Helena Swahn Håkansson berättar att detta är första gången skolan erbjudit denna gren av utbildningen. Fem av Barn- och fritidsprogrammets studenter är nu färdiga väktare och nästan alla har fått jobb.

– Det är bara en som inte fått jobb ännu och det beror mest på att vederbörande saknar körkort, förklarar Helena.