Offret ville träffas på nytt - misstänkt sexualsadist frias

Kalmar Artikeln publicerades
Åklagaren drog tillbaka åtalet och fallet lades ner sedan Kalmarbons åklagare kunde visa att offret för de misstänkta våldtäkterna velat träffa mannen på nytt.
Foto: Filip Erlind/TT
Åklagaren drog tillbaka åtalet och fallet lades ner sedan Kalmarbons åklagare kunde visa att offret för de misstänkta våldtäkterna velat träffa mannen på nytt.

En man från Kalmar som dömts för serievåldtäkter med sexualsadistiska inslag, släpptes oväntat av Örebro tingsrätt efter ett nytt åtal. En chatt där offret bad att få träffa mannen på nytt, efter de misstänkta våldtäkterna, gjorde att åklagaren lade ner åtalet.

”Jag är totalt galen och gränslös”, berättade den då 38-årige serievåldtäktsmannen, skriven i Kalmar, på Instagram när han jagades av polis efter anmälningar om nya våldtäkter. Mannen har tidigare dömts för våldtäkter med sexualsadistiska inslag.

Han greps så småningom av polis i Thailand och skickades tillbaka till Sverige misstänkt för nya brott. Den här gången fyra fall av grov våldtäkt i Örebro 2017. En tonårig flicka hade anmält att mannen utsatt henne för en rad våldtäkter och samtidigt utsatt hennes familj för hot.

Mannen åtalades och rättegången startade vid Örebro tingsrätt.

I förra veckan meddelades emellertid att åklagaren valt att lägga ner åtalet.

I ny bevisning som lämnades in av försvaret visade det sig att den unga flickan, som gjort polisanmälan om upprepade våldtäkter, tagit ny kontakt med den misstänkte mannen dagarna efter händelsen.

Det handlar om en chattkonversation och den unga flickan skriver då till mannen och undrar om de inte kan ses igen.

Åklagaren menar att det snarare stärker den nu 40-årige mannens påstående om att det handlade om frivillig sex. Det finns visserligen skador på den unga flickan som kan tyda på att det handlar om misshandel.

Men inte heller det räcker i det nya läget för ett fortsatt åtal mot mannen.

Den 40-årige Kalmarbon är känd av polisen sedan tidiga ungdomsår. Han har suttit på flera ungdomshem och dömdes 1998, bland annat för att med en skalpell ha hotat en läkare som inte ville skriva ut medicin till honom.

I november 2002 skrevs han ut från en psykiatrisk klinik i Växjö. I december 2003 dömdes han till sju års fängelse för bland annat brutala våldtäkter på en 14-årig flicka som han hotade att döda, samtidigt som han skar henne med en kniv.

Han släpps ut från fängelset 2008. Han kidnappade då sin flickvän och våldtog hennes två väninnor. Han fick sju års fängelse för detta.

När han fördes över från fängelset till rättspsyk våldtog han en medpatient.

För tre år sedan släpptes han ut från fängelset.