Öland och utbildning förenar

Mörbylånga Artikeln publicerades
Behnn Edvinsson, Ulf Robé, Maria Södergren, Anders Lundgren, Sven-Bertil Svensson, Linus Nordensson Spångberg, Katarina Olausson Säll, Markus Bohm och Per Skogler ställer ut tillsammans på Blå Kulan i Mörbyånga
Foto: Karin Asmundsson
Behnn Edvinsson, Ulf Robé, Maria Södergren, Anders Lundgren, Sven-Bertil Svensson, Linus Nordensson Spångberg, Katarina Olausson Säll, Markus Bohm och Per Skogler ställer ut tillsammans på Blå Kulan i Mörbyånga

Det skiljer nästan 50 år mellan den äldsta och den yngsta i gruppen om 26 konstnärer som ställer ut gemensamt i Där Var Då Här Är Nu. Alla är utbildade på konsthögskolan, och alla har anknytning till södra Öland.

Linus Nordensson Spångberg, Hydro Thermal Vent, foto på aluminium.
Linus Nordensson Spångberg, Hydro Thermal Vent, foto på aluminium.

Det började tidigt i höstas när Margareta Sauer Nordenson, som driver galleri Blå Kulan i Mörbylånga samtalade med några konstnärer som alla gått på konsthögskolan, och fick tanken att ordna en utställning enbart med konstnärer utbildade där, och bor eller sommarbor eller är uppvuxna i Mörbylånga kommun. Hon trodde att det kanske skulle röra sig om tolv- femton konstnärer, men har fått kontakt med 32, varav 26 tackat ja.

Äldst är Sven-Bertil Svensson, född 1937 och utexaminerad redan 1955, yngst är Theresa Traore Dahlberg och Lode Kuylenstierna, båda födda 1983.

Sara Olausson, original till Loranga.
Sara Olausson, original till Loranga.

– Jag började långt innan de föddes, och det är spännande att se alla yttringar, det är väldigt individualistiskt, konstaterar han.

Han har precis avslutat en stor separatutställning på Kamerala villan.

De medverkande konstnärerna har fått välja ett verk var, och det har blivit en spännande och utställning med en mångfald av uttryck, från Sven-Bertil Svenssons landskapsmåleri till Lode Kuylenstiernas hängande verk Nymf TvNo i latex, hår, tråd och tvättsäck och Theresa Traore Dahlbergs Koppar och bomull, som är en del av den utställning hon haft på Färgfabriken i Stoclholm.

Sven-Bertil Svensson, Låta träden...
Sven-Bertil Svensson, Låta träden...

Några av konstnärerna lever och verkar tydligt på Öland, som Sven-Bertil Svensson, som har med en hotad träddunge, Per Skogler minimalistiska måleri med knappt antytt landskap, Måns Rossander som närstuderar alvarsmarkerna, Anders Lundgren som gjort en skulptur av Birger, ”han som alltid står med tändkulemotorn när de är Kulturdagar i Mörbylånga” och Maria Södergren som porträtterat rapphönsen på gården i Stenåsa. Kanske kan också Markus Bohms installation bestående av gungstol, bord och bok, På utflykt till Virginia Woolf räknas dit. Han har utgått från hennes bok Till fyren, och betraktaren kan ladda ner ett ljudverk i mobiltelefonen och göra en utflykt tillsammans med Woolf.

Theresa Traore Dahlberg, Koppar och bomull.
Theresa Traore Dahlberg, Koppar och bomull.

Några gör debut på ”hemmaplan”, som Linda Petersson Ödbring, uppvuxen i Bläsinge, som visar det fotografiska verket Spritus Sanctus, Sara Olausson som visar original till serieboken Loranga och Linus Nordensson Spångberg foto på aluminium. Andra är välkända som Behnn Edvinsson, som visar I begynnelsen var ordet, där han kört en gammal bibel genom en papperstugg, och Angelica Kristenson Aurelius, som målar människor och skulptören Stina Alm.

12 av de medverkadne 26 är kvinnor.

Fakta

Utställning

Där Var Då Här Är Nu

Med: Stina Alm, Markus Bohm, Behnn Edvinsson, Leif-Robert Eriksson, Ylva Håkansson Byström, Angelica Kristenson Aurelius, Lode Kuylenstierna, Victoria Lekander, Gunilla Leander, Ivar Lindekrantz, Anders Lundgren, Mats Lydén, Linus Nordensson Spångberg, Sara Olausson, Katarina Olausson Säll, Hanna Paradis, Jörgen Platzer, Linda Petersson Ödbring, Per Skogler, Ulf Robé, Måns Rossander, Sven-Bertil Svensson, Maria Södergren, Ivar Södergren, Kerstin Söderström Ergon, Theresa Traore Dahlberg,

Blå Kulan Mörbylånga

Visa mer...