Öländsk fysiker kandidat för landets färskaste parti

Sverige Artikeln publicerades
Daniel Karlsson hoppas få en plats i riksdagen vid valet i september.
Foto: Privat
Daniel Karlsson hoppas få en plats i riksdagen vid valet i september.

Daniel Karlsson från norra Öland är länets färskaste riksdagskandidat, för ett av landets färskaste partier - Initiativet - bildat den 23 november 2017.

– Målet är förstås att få plats i riksdagen redan vid valet i september. Men mer realistiskt är kanske att satsa på att komma in vid valet därpå, säger han.

Initiativet lanserar en lista med 20-talet namn i hela landet. Daniel Karlsson, 44, finns på plats 16.

Partiet är ett av 25 nyregistrerade sedan valet 2014. Förebilden är danska systerpartiet Alternativet, som fick 10,5 procent i Köpenhamn i höstas samt 4,8 procent av rösterna till folketinget 2015 och har 9 mandat.

Daniel Karlsson är 44 år och fysiker. Han har sin bakgrund i forskning och utvecklingsprojekt i innovationsbolag och arbetar mycket med förnyelsebar energi. Han är svensk kontaktperson för den Kanadabaserade välgörenhetsorganisationen Energy For All.

– Jag är en av många i Sverige som menar att de etablerade partierna inte kan leverera lösningar på de problem som dagens samhälle står inför, säger han.

– Partisystemet fungerade bra i många år. Per Albins folkhem kan vi vara stolta över, men idag verkar de etablerade riksdagspartierna ägna mer tid åt att smutskasta varandra än att lösa det postindustriella samhällets stora frågor.

Initiativet har inget fast partiprogram utan arbetar ”processinriktat”, med politiska laboratorier. Ett problem identifieras och sedan försöker olika grupper att ta fram lösningar på det.

Daniel Karlsson berättar att han själv var med på ett sådant arbete i Stockholm för en tid sedan om framtidens välmående. Där kom ett hundratal olika förslag fram.

Partiet är mycket aktivt på Facebook.

Eftersom man registrerats i riksdagsvalet har partiet rätt att delta också i kommun- och landstingsval. Men kommer sannolikt bara att göra det i storstäderna.

Man har en stark centrering till Stockholm.

– Det är naturligt, eftersom det är där partiet startade, men det är något som jag gärna vill ändra på.

På riksdagslistan finns en stor övervikt av välutbildade akademiker. Partihögkvarteret finns i en lägenhet på Östermalm. Partiet jämförs, förutom med danska Alternativet, med Femstjärnerörelsen i Italien och även med Emmanuel Macrons ”En Marche”, som tog hem valet i Frankrike på sin kritik av de etablerade partierna.

Partiet vill inte placera sig på den vanliga höger-vänsterskalan. Men Alternativet i Danmark betecknas som ett socialliberalt grönt parti. Mer vänster än höger och kanske placerat någonstans mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Sverige.

På torsdag kommer Initiativets partiledare, juristen Michael Wernstedt, till Kalmar för att delta i företagsbesök och på kvällen hålla ett möte i IOGT-lokalen i Gamla stan.