Kultur

Online och indie – två trender från E3

Spelspalten Artikeln publicerades

Den stora mässan levererade, både sådant många ville ha och sådant som ingen visste att hen ville ha. De två trender som jag fastnade för är inte särskilt nya, men lovar ändå gott inför framtiden.

Många har tröttnat på att spela uppkopplade mot nätet och behöva möta en massa otrevliga typer som saknar både vett och sans. Då är det skönt att det har funnits en spelutvecklare som varit en oas, både i science fiction och fantasy-miljö. Men Bethesda är inte vad det en gång var.

Och det kanske inte är något dåligt med det.

Elder Scrolls-serien har länge funnits som ett massivt online-alternativ i form av Elder Scrolls Online. Och nu när Skyrim inte har fler maskiner att introduceras till, och ingen har en aning om vad Elder Scrolls VI ska bjuda på – mer än att det blir otroligt snygg – ger de sig ut i onlinespelsvärden med Fallout-serien.

Fallout 76, som hann vara en hemlighet i typ en vecka, är nämligen en flerspelarupplevelse. Och förhoppningen från utvecklarna får det att låta som om det är ett samarbetsspel. Bygg upp världen efter kärnvapenkriget. Låter bra, men allt beror ju vilka en spelar med. Försiktigt positiv är jag iallafall.

Indie har varit allas favorituttryck sedan de första ensamutvecklarna lyckades skapa något spelbart, som dessutom publicerades. Numera ger alla stora företag ut ett helt gäng indiespel i veckan. Men det finns en del godbitar.

Overcooked 2 kan bli en lika stor hit som ettan. Kaos i köket och rejäl stress som kan så split mellan de såtaste vänner. Nya recept, nya kartor, nya kockar och ny spelmekanik är väl precis vad en kan önska sig.

Hamsterdam får pluspoäng bara på titeln. Och själva spelidén är rätt kul den också. Ett rytmspel är inte precis det jag är bäst på, men det låter lagom svårt. Du knackar på din smartatelefon i med lagom precision och hjälten, en hamster såklart, ger sig på de elaka råttorna och vesslorna.

Outer Wilds är å andra sidan något som verkar vara precis vad jag skulle gilla. En korsning mellan rymdutforskning och sci-fi fantasy (vad nu det betyder? Star Wars?). Vacker är det, och som nyrekryterad är det ditt jobb att utforska rymden. Bara det får mig att bli pepp.