Öppnar teater i missionshuset

Västra Alsjö Artikeln publicerades
I mellandagarna öppnar Johan Bernander Teatern i Västra Alsö med Resan till det lyckliga Arabien.
Foto: Karin Asmundsson
I mellandagarna öppnar Johan Bernander Teatern i Västra Alsö med Resan till det lyckliga Arabien.

Den 27 december öppnar Johan Bernander sin egen teater, i gamla missionshuset i Västra Alsjö med monologen Resan till Det lyckliga Arabien. Fem unga vetenskapsmän gav sig iväg. Bara en kom tillbaka.

De fem skickades ut av den danske kungen 1761. De reste till Jemen,som då kallades Det lyckliga Arabien för att samla handskrifter, djur och växter, rita kartor, utforska naturen, jämföra verkligheten med Bibelns berättelser och ta reda på om Jemen var lyckans land på jorden.

Det tog expeditionen ett och ett halvt år att komma fram till Jemen.

– När de kommer till Jemen tror de för ett ögonblick att de är i Det lyckliga Arabien. Människorna är vänliga och tillmötesgående, och när de kommer till Sanaa menar det att den är den vackraste stad man kan uppleva. Idag är den i ruiner.

Men medlemmarna börjar bli sjuka och dör, en efter en. Efter sex år kom lantmätaren Carsten Niebuhr hem till Danmark. Då var också kungen död, och den nye var helt ointresserad av expeditionen. Allt material som skickats hem stod och ruttnade.

– Allt hade blivit totalt meningslöst. Fyra lovande vetenskapsmän hade offrat livet för absolut ingenting. Det är en otroligt fascinerande historia och den har inte lämnat mig sedan jag först hörde om den för 34 år sedan. 1761 var under upplysningstiden. Expeditionen skulle fylla de vita fläckarna på kartan. Men den hemliga agendan var att de letade efter paradiset på jorden.

Johan Bernander berättar historien om Carsten Niebuhr och expeditionen som reste till Jemen för att söka efter paradiset på jorden.
Johan Bernander berättar historien om Carsten Niebuhr och expeditionen som reste till Jemen för att söka efter paradiset på jorden.

Idag, med inbördeskrig och fasansfulla bilder på barn som dör av svält, är det svårt att förstå att Jemen då kallades Det lyckliga Arabien.

I somras gjorde Johan Bernander en uppsättning på Stadra teater i Bergslagen där sju skådespelare gestaltade resan. Nu har han skrivit om den till en monolog, där Carsten Niebuhr berättar om expeditionen.

– På 60-talet kom en dokumentär om expeditionen. Jag har stulit mycket, och lagt till mycket. Det står väldigt lite om vad de tänker och känner.

Till sommarens uppsättning gjorde Anders Ortman musik, som Johan Bernander skrivit texter till. Han kommer att sjunga till inspelad musik.

Johan Bernander har främst varit verksam som regissör och dramatiker. Under en period var han chef för Regionteatern i Växjö, och han är lärare på Ölands folkhögskola. Nu står han ensam på scen, i sin alldeles egna teater. De gamla kyrkbänkarna har renoverats. Några hittade han på vinden och för att få ner dem fick han först såga itu dem för att sedan sätta ihop dem.

– Det har varit en del att styra med, men det har varit otroligt kul! Det är roligt att kunna utnyttja ett sådant här hus till publik verksamhet.

Det gamla missionshuset, strax utanför Alsjö, är byggt 1903. Johan köpte det 2001. Det är en bit bortom allfartsvägarna, eller ganska långt från allfartsvägarna, åtta mil från Växjö och fyra mil från Kalmar. Men han hoppas på att publiken hittar till teatern, och att vintern inte kommer på allvar förrän efter nyår.