Ormbett farligast för husdjur

Kalmar Artikeln publicerades
Huggormen är fridlyst och om man stöter på den ute i skogen är det inte tillåtet att fånga, skada eller döda ormen, även om den är på väg att ge sig på ens husdjur.
Foto:Cornelius Poppe
Huggormen är fridlyst och om man stöter på den ute i skogen är det inte tillåtet att fånga, skada eller döda ormen, även om den är på väg att ge sig på ens husdjur.

Det är gott om huggormar i sommar, vilket kan innebära fara för husdjur. Dock ska man försöka undvika att skada den fridlysta huggormen.

– Ofta är det husdjurens nyfikenhet som ställer till det för dem, säger Göran Sjöström, chefsveterinär på AniCura i Kalmar. Han har märkt av att huggormsbetten kommit mycket tidigare än vanligt.

Fler än någonsin har hört av sig till Giftinformationscentralen med frågor om huggormar i maj och juni månad. I hela landet har 209 personer ringt i juni, vilket kan jämföras med 160 personer året innan. En orsak till de många huggormsbetten kan vara den tidiga värmen.

Husdjur som hundar och katter blir ofta kraftigt påverkade av ormbett. Hundar kan i värsta fall drabbas av kraftiga skador på lever och njurar.

  Om en huggorm närmar sig ens hund får man dock inte bete sig hur som helst.

  – Om huggormen befinner sig på ens tomt får man lyfta bort den, om man vågar, säger Sofia Herbertsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar.

  Att flytta på ormen är inte att rekommendera om man inte är van att handskas med ormar. Om det inte är möjligt att fånga eller flytta på ormen från ens tomt är det tillåtet att i värsta fall döda ormen, enligt Naturvårdsverket.

  För människor är huggormsbetten inte lika farliga. Knappt hälften av de människor som blir bitna får inga symtom alls.

  – Det är inte alltid som huggormarna sprutar in gift, säger Gunilla Gustafsson, sjuksköterska på Sjukvårdsrådgivningen.

  Men det finns allid en risk för svullnad eller allvarlig sjukdom och därför ska man alltid söka vård om man blir huggormsbiten. För barn, äldre och gravida innebär betten en högre risk.

  Fakta

  Huggormsbett

  Om ens hund blir biten av en huggorm ska man uppsöka veterinär så fort som möjligt.

  Innan man kommer till veterinären ska hunden vara så stilla som möjligt så att giftet inte sprider sig. Helst ska man bära hunden efter att den blivit biten.

  Vid mycket lång resväg till veterinär kan man behandla med kortison för att minska smärtan för hunden.

  Källa: AniCura

  Visa mer...