Obehöriga tar sig in på Lars Kagg - personal oroas för vapen

Malmen Artikeln publicerades
Obehöriga personer besöker dagligen Lars Kaggskolan och sprider otrygghet. Några av dem uppträder så hotfullt att personalen undviker att prata med dem.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Obehöriga personer besöker dagligen Lars Kaggskolan och sprider otrygghet. Några av dem uppträder så hotfullt att personalen undviker att prata med dem.

Varje dag besöker obehöriga personer Lars Kaggskolan. Personerna har spridit otrygghet och oro bland både elever och personal.

De obehöriga personerna har blivit ett vanligt inslag på gymnasieskolan och nu efterfrågas ökad kontroll över vilka som tillåts inträde, vilket P4 Kalmar var först att rapportera om.

– Jag kan säga att vissa av de här obehöriga tar jag inga diskussioner med, jag känner mig väldigt otrygg med vissa av de här killarna, säger Ida Carlén, som är heltidslots på introduktionsprogrammet på Lars Kaggskolan, till radion.

Till P4 Kalmar uppger Carlén att hon är rädd för att få en smäll eller att någon ska ta fram ett vapen. För ett par veckor sedan kände hon sig hotad när hon sade åt en av de obehöriga personerna att lämna skolans område.

Inga Andersson, en av Lars Kaggs rektorer, bekräftar för radion att obehöriga personer besöker skolan och sprider otrygghet.

– Det är naturligtvis inte okej, säger Andersson till radion.

Den 22 oktober 2015 skakades Sverige av skolattacken i Trollhättan då 21-årige Anton Lundin Pettersson, beväpnad med svärd och kniv, mördade en elev, en lärare och en lärarassistent på grundskolan Kronan.

I följderna av attacken höjde Kalmarsunds gymnasieförbund under 2016 kraftigt säkerheten på sina skolor med ständig kameraövervakning i korridorerna samt krav på synlig ID-bricka på alla elever.

Detta har emellertid inte förhindrat de obehöriga personerna från att ta sig in i Lars Kaggskolan och Carlén och hennes kollegor vill se en bättre kontroll på att verkligen bara behöriga befinner sig på skolans område.