Oskarshamns lärare har högsta lönerna i länet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Lärarförbundets undersökning visar att lärarna på Oskarshamns skolor är de bäst betalda i Kalmar län.
Foto: Pierre Stjernfeldt
Lärarförbundets undersökning visar att lärarna på Oskarshamns skolor är de bäst betalda i Kalmar län.

Oskarshamn närmar sig toppskiktet i Lärarförbundets skolranking. En förklaring är att lärarlönerna i kommunen är de högsta i Kalmar län. Bästa skolkommun i länet är enligt lärarna Borgholm, Kalmar tappar placeringar.

För sjuttonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Sveriges Bästa skolkommun.

Lärarnas fackliga organisation fokuserar mycket på de egna medlemmarnas situation när kommunerna listas. Kommuner med bra löner och arbetsvillkor hamnar högt.

Oskarshamn ligger på plats 24 bland landets 290 kommuner, det är en förbättring med sju placeringar jämfört med året innan.

Kalmar län är ett riktigt låglöneträsk när det gäller lärarna, även om det blivit lite bättre de senaste åren har även andra kommuner i landet höjt lönerna. Hälften av kommunerna ligger under plats 200 vad gäller lärarlöner.

Men det finns ett undantag. Oskarshamn och i viss mån grannkommunen Högsby.

Lönerna i Oskarshamn är i särklass högst i länet, Högsby är tvåa. i hela landet hamnar Oskarshamn på plats 55 och Högsby på plats 79 vad gäller löner.

– Lönerna har inte sjunkit. Placeringen i undersökningen inom området har sjunkit. Från 32 till 55.  Det är en trend vi inte hoppas fortsätter, säger Tobias Magnusson, ordförande för Lärarförbundet i Oskarshamn. Vi låg tidigare på 32:a plats i landet. Vi hoppas att det inte är en trend som kommer att fortsätta.

Tidigare var sjukskrivningar bland lärare ett stort problem i Oskarshamn. Nu har de siffran förbättrats och man ligger i undersökningen någonstans i mitten jämfört med resten av landet. Skolan får också bra med resurser, även om man tappat lite i rankingen är.

Sämre ligger skolvärlden i Oskarshamn till när det gäller att uppträda som avtalspart till lärarna. En enkät visar att de fackliga företrädarna inte alls är nöjda. Det blir plats 225 i hela landet.

Även elevernas meritvärde har försämrats något.

– Lärartätheten och de resurser som satsas på skolan har minskat i Oskarshamn. Det får konsekvenser, säger Tobias Magnusson.

 

X