Oskyldigt utpekad 17-åring dödshotade polis

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Polisen bestämde sig för att plocka med sig en oskyldig 17-åring vid centralstationen för narkotikaprovtagning. Den unga mannen, inte var påverkad, blev arg, spjärnade emot och dödshotade polisen.
Foto: Tomas Löwemo
Polisen bestämde sig för att plocka med sig en oskyldig 17-åring vid centralstationen för narkotikaprovtagning. Den unga mannen, inte var påverkad, blev arg, spjärnade emot och dödshotade polisen.

En i dag 18 år gammal man har dömts vid Kalmar tingsrätt sedan han dödshotat en polis när han omhändertogs misstänkt för narkotikabrott, som han visade sig vara oskyldig till.

Den 6 september patrullerade två poliser vid centralstationen på grund av oroligheterna på platsen vid denna tid. I stationens vänthall kom poliserna i kontakt med den nu dömda 18-åringen, som då var 17 år gammal. I sina händelserapporter skriver poliserna att den unga mannen till utseendet påminde om en eftersökt person samt att han uppvisade tydliga tecken på narkotikapåverkan i form av glansiga ögon, onormalt stora pupiller, röda ögon samt ett starkt pendlande humör.

När poliserna bad honom visa sin legitimation vägrade han och ifrågasatte varför poliserna var intresserade av honom. Poliserna beslutade sig för att 18-åringen skulle få lämna ett urinprov på polisstationen och bad honom följa med.

18-åringen säger i förhör att han tänkte följa med polisen, men att han sa åt dem att inte dra i hans kläder, som var dyra. Detta gjorde polisen ändå och deras hårdhänthet gjorde honom rasande och att han gjorde våldsamt motstånd hela vägen till bussen.

Poliserna å sin sida säger att 18-åringen inte uppvisade någon som helst vilja att följa med och de tog då tag i honom, varpå han började göra våldsamt motstånd. I tumultet som följde användes, enligt en av poliserna, ”rätt så mycket handkraft” när 18-åringen tvingades ut ur vänthallen och lades in i bussen.

I bussen upprepade 18-åringen tre gånger att han skulle hota poliserna, på vilket en av poliserna svarade att han då skulle bli anmäld. Då sa 18-åringen att ”hade jag haft din pistol skulle jag ha skjutit dig i huvudet”.

Blodprovet visade senare att den tidigare ostraffade 18-åringen inte var påverkad av narkotika och han har riktat kritik mot polisernas agerande och menar att de var uppkäftiga och använde sig av övervåld. Han är även kritisk mot polisutredningen då övervakningsfilmer från arresten inte inhämtades innan de hann bli raderade.

Han erkänner dock det våldsamma motståndet och säger att hans syfte mycket riktigt var att försvåra för poliserna att sätta honom i polisbussen. Han erkänner även dödshotet, även om han menar att han inte hade uppsåt att hota.

En utredning har visat att den unga mannen lever under ordnade förhållanden och inte är i särskilt behov av stöd. Allt sammantaget dömer tingsrätten honom för våldsamt motstånd och olaga hot till 30 timmars ungdomstjänst.