Överlevare om hur nya övergrepp kan stoppas

Kalmar Artikeln publicerades
Patrik Sjöberg och Lasse Westholm föreläser tillsammans för att öka kunskapen om sexuella övergrepp mot barn. De var inbjudna till Kalmar av föreningen Bromsa.
Patrik Sjöberg och Lasse Westholm föreläser tillsammans för att öka kunskapen om sexuella övergrepp mot barn. De var inbjudna till Kalmar av föreningen Bromsa.

Patrik Sjöberg och Lasse Westholm har båda upplevt sexuella övergrepp som unga. På onsdagen var de i Kalmar och delade med sig av sina erfarenheter.

Höjdhopparen Patrik Sjöberg känner de flesta till. Det var genom hans bok om övergrepp "Det du inte såg" som Lasse Westholm insåg att han själv hade blivit utsatt.

– När jag hörde Patrik berätta förstod jag att det som hade hänt inte var mitt fel, det var inte min skam att bära.

Det finns både likheter och skillnader i de upplevelser som de båda föreläsarna berättar om för publiken i Kalmarsalen.

Lasse Westholm lyfter fram förövarens beteende och liknar honom vid ett rovdjur.

– Det var Patrik Sjöberg som beskrev förövare som rovdjur och det är precis vad de är. För att fånga ett rovdjur är det bästa sättet att förstå hur det jagar.

Steg för steg beskriver han hur den man som förgrep sig på honom gick till väga.

– Det finns vissa beteenden som förövare alltid visar upp, mer eller mindre. Det är samma psykologiska faktorer som de spelar på. I de allra flesta fallen känner rovdjuret offret. Det kan vara en släkting, en styvfar eller far. I mitt fall var det aldrig något våld som förekom, men desto större blev skammen. Förövaren är ofta charmig och trevlig, duktig på att knyta sociala band. Min förövare knöt kontakt med mig via min mammas arbete, kom närmare och närmare och intresserade sig för mig på riktigt.

Vid VM i Rom 1987 vann Patrik Sjöberg guld efter att ha klarat 2,38 i första försöket.
Foto: Jan Collsiöö / TT /
Vid VM i Rom 1987 vann Patrik Sjöberg guld efter att ha klarat 2,38 i första försöket.

Patrik Sjöbergs förövare flyttade in och blev sambo med hans mamma.

– Han var den bästa hon hade haft. Mamma hade tidigare varit sambo med kåkfarare, missbrukare och alkoholister. Jag fick vara med om saker som inget barn ska behöva uppleva. Det var väldigt turbulent hemma när jag hade behövt ha som mest kärlek och känna mig trygg.

Patriks nya styvpappa och tränare Viljo Nousiainen dök upp när Patrik var 9 år och genom skolan skulle börja med friidrott.

– Hade jag vetat i dag vad som väntade hade jag aldrig öppnat dörren till hallen. Tyvärr får jag bära det med mig resten av livet.

Fakta

Så går förövare till väga

Identifierar och närmar sig offret.

Försöker få tillgång till offret och dess tillit.

Vill spela en viktig roll i offrets liv - vill vara viktig.

Isolerar offret - hittar tillfällen att vara ensam med offret.

Skapar hemligheter i relationen med offret.

Initierar sexuell kontakt.

Kontrollerar relationen.

Källa: Tre ska bli noll

Visa mer...

Tränaren ger Patrik väldigt mycket uppmärksamhet och när han träffar hans mamma blir hon blixtförälskad.

– För första gången i mitt liv blev jag sedd och fick beröm.

Patrik berättar att det inte bara var han som tränaren fokuserade på. Även andra pojkar med ensamstående mammor fick extra tid.

– Han gick genom mammorna vilket är ett känt tillvägagångssätt för pedofiler. Jag var långt ifrån den första han förgrep sig på.

Patrik Sjöberg berättar ingående om hur han manipulerades av sin tränare. Övergreppen fortsatte till han var tonåring och kom in i puberteten.

– Jag vaknade på natten av att han hade rakat mig mellan benen. Då bestämde jag mig och sa att rör du mig en gång till så anmäler jag dig och slår till dig. Jag hängde grejer på handtaget för att vakna om han försökte. Han tyckte om småkillar så jag var inte hans typ längre. När det slutade var det en sådan befrielse att det slår nästan världsrekordskänslan.