Överlevnad handlar inte om prylar

Kalmar
Kondition är bra att ha om man ska springa ifrån en zombie, konstaterade Herman Geijer.
Foto: Eric Arenius
Kondition är bra att ha om man ska springa ifrån en zombie, konstaterade Herman Geijer.

Överlevnad är ingen materialsport. Den som har bäst kunskap och kan samarbeta är den som vinner. Så är det i zombievärlden likväl som i verkligheten, menade författaren och zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer.

– Det är ofta de vanliga människorna som blir hjältar. Och gå hem och skaffa er kondition, uppmanade han länets säkerhetsstab.

När länsstyrelsen i torsdags ordnade årets krisberedskapsdag, var temat frivillighet och rubriken ”Vi vill gärna hjälpa till”.

De nästan 170 deltagarna, från länets kommuners och regionens krisorganisationer, fick lyssna på föreläsare från Försvarshögskolan, Röda korset och frivilliggrupperna.

Och så zombieexperten Herman, som ville visa vad man kan lära sig om överlevnad genom att titta på zombiemyten.

– Zombien är galjonsmonstret, och speglar hur det är när det verkligen går åt helvete.

Även om det ännu inte skett någon större zombieattack annat än på film, menade han att man lätt kan koppla det till hur en människa kan reagera vid en fartygsförlisning eller en stor brand.

Det har blivit populärt att skaffa sig överlevnadskit, men överlevnad är ingen materialsport.

– Det är fel att börja med prylar. Vi måste börja med kunskap, förklarade han.

Att viljan att överleva och se hopp är en grundbult.

För att öka dina chanser att överleva är det viktigast att du har en bra kondition, vare sig du ska springa ifrån en zombie eller simma från ett sjunkande skepp.

Han fokuserade också på vad som händer i gruppen under en katastrof. Han menade att egoism stod tillbaka, och att det skapas starka band mellan människor för att tillsammans överleva.

Vill man förbereda sig ska man i stället för att handla vattendunkar på nätet se till att lära känna sina grannar.

Efter stormen Katrina visade det sig att de som klarade sig bäst var de som bodde i kvarter med god sammanhållning.

– Ensam är svag!

Och människan är rationell. Efter Katrina visade det sig också att juvelbutikerna aldrig plundrades, utan det som stals var mat och medicin.

Vill man testa mer hur man fungerar vid en katastrof kan man till exempel slå av strömmen och se hur man fixar att laga mat, eller hantera skrikande barn som inte får spela dataspel.

Det som nästan alltid händer vid en katastrof är att människor blir passiva under första kritiska tiden av katastrofen. Eller förnekar att det verkligen är så illa som det verkar. Det ordnar sig nog.

– Vid 9/11 tog det i snitt sex minuter för folk att ta sig ut. Det är jättelång tid när ett plan kraschat in i en byggnad. Det visade sig att folk stängde av datorn på rätt sätt, bytte skor, ringde sina nära och kära eller sprang in för att hämta något de glömt.

De som klarade sig bäst hade en säkerhetschef som drillat dem i hur man gör vid en katastrof.

– Ingen av de anställda omkom. De visste hur man skulle göra.

Så om du ska klara en zombieattack ska du ha övat på det oförberedda, kunna springa bort, se till att hålla huvudet kallt, andas djupt och samarbeta med dina medmänniskor.