Nyheter

Överste gripen - misstänkt för inblandning i mordet på Zaida Catalán

Kongo Artikeln publicerades
Zaida Catalán.
Foto: Bertil Ericson / TT
Zaida Catalán.

 

En överste i den kongolesiska armén har gripts och misstänks för inblandning i mordet på Zaida Catalán, FN-medarbetaren med rötterna i Högsby, som mördades under ett uppdrag i Kongo.

Överste Jean de Dieu Mambweni greps på torsdagen, bekräftar åklagaren Timothee Mukuntu för TT. Mambweni är ännu inte formellt anklagad och kommer att hållas frihetsberövad så länge det är nödvändigt för att föra utredningen framåt.

– Han är gripen för fortsatta utredningar. Exakt vad han är misstänkt för kan vi säga först efter utredningarna, säger Mukuntu till TT.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade nyligen att en officiell FN-rapport om morden inte tagit med information som pekar mot att den kongolesiska staten kan ha varit inblandad. Jean de Dieu Mambweni är en av de militärer som pekats ut som möjligen inblandad. I de läckta dokumenten finns loggar över mobiltrafik som bland annat visar att Mambweni varit i flitig kontakt med flera andra personer som pekas ut i FN:s hemliga utredning.

Under ett vittnesmål i domstol hävdade han att han inte gått att nå under dagen då mordet skedde, vilket enligt Uppdrag granskning motsägs av telefonloggarna.

 

Han har också nekat till att han skulle ha haft kontakt med Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp strax före morden. Men i samband med att han greps på torsdagen presenterades en ljudinspelning som uppges visa hur han träffar FN-experterna över en lunch två dagar före mordet. Åklagaren Timothee Mukuntu bekräftar förekomsten av ljudinspelningen.

– Det är de (Catalán och Sharp) och översten som pratar om resor och olika saker, säger Mukuntu, utan att vilja gå in på fler detaljer.

Enligt två försvarsadvokater som Reuters talat med hörs Mambweni också ge Catalán och Sharp numret till en påstådd tolk. Enligt de läckta FN-dokumenten misstänks det ha varit just falska tolkar, som i själva verket varit agenter från säkerhetstjänsten, som lurat Catalán och Sharp att bege sig till det område där de mördades.

Ljudfilen uppges ha spelats in av Catalán. Det är oklart varför den kommit fram först nu. Den fanns inte nämnd i de läckta FN-dokumenten, uppger en fransk journalist som deltog i avslöjandet för TT.

De höll på att utreda uppgifter om massakrer i Kasairegionen under en väpnad konflikt mellan regeringsstyrkor och milisgruppen Kamuina Nsapu när de mördades, i mars 2017.

Mambweni är den första militären att gripas inom ramen för utredningen av morden, enligt Reuters.