På resande fot – Jimmy har bott tre år i husbilen

Nybro Artikeln publicerades
Jimmy Legado Holmevi har bott i sin husbil sedan våren 2016. Den mesta fritiden ägnas framför pianot.
Foto: Tomas Löwemo
Jimmy Legado Holmevi har bott i sin husbil sedan våren 2016. Den mesta fritiden ägnas framför pianot.

Våren 2016 bestämde Jimmy Legado Holmevi sig för att göra verklighet av en dröm han burit på i över tio år – att säga upp lägenheten, sälja allt och fokusera livet på att utforska världen.

I april 2016 träffade vår tidning Jimmy Legado Holmevi som då precis hade sagt upp sin centralt placerade lägenhet i Kalmar och bosatt sig i sin husbil.

När vi tre år senare återvänder för att se hur det gick med de storslagna planerna om frihet så är det på Joelskogens camping vid Linneasjön i Nybro. Här har Holmevi sin främsta bas under de 8-9 månader om året som han bor och arbetar i Sverige. Resten av året befinner han sig på resande fot runt om i världen.

Men innan vi kommer dit måste vi hoppa tillbaka till år 2015. Då bodde Jimmy Legado Holmevi i en drömlägenhet precis vid Larmtorget i centrala Kalmar – och hade hamnat i ekonomiska svårigheter.

– Jag hade många korta anställningar under flera år men 2015 kom ekonomin i kapp och det blev knackigt, säger Jimmy Legado Holmevi.

– Den lägenheten var speciell och fram tills dess hade jag kämpat med näbbar och klor för att kunna behålla den, men tvingades inse att jag mycket väl kunde bli av med den.

– Då funderade jag på vad som var det värsta som kunde hända och om jag var beredd att acceptera det. Det värsta var att tvingas flytta, och den tanken kändes helt plötsligt okej. Sedan hittade jag ett nytt jobb och situationen ordnade upp sig, men mentalt hade jag redan lämnat lägenheten.

Det skulle bli ytterligare ett år i lägenheten, sedan tog Holmevi steget.

– Just i det läget, när jag precis sagt upp lägenheten, så var min första tanke: Kommer jag ångra det här? Men absolut inte. Som jag ser det så är åren man haft och de saker man upplevt en evig del av ens liv. Och om du försöker hålla kvar i det förgångna så riskerar du att missa nästa kapitel av ditt liv.

– Det låter lite flummigt och när jag började prata om att bo i husbil för ett antal år sedan fick jag höra att ”du bara drömmer” och ”så fungerar det inte”. Men jag frågade mig vad jag egentligen ville ha för liv och vad jag var tvungen att ändra på för att kunna leva det liv jag ville uppnå.

– Man kommer inte ifrån att vi alla lever i ett hjul och det finns saker som vi måste göra, som att ha en inkomst. Men innan jag flyttade så kändes det som att hjulet stod still och att jag enbart levde för att upprätthålla själva hjulet. Nu lever jag ett liv där hjulet är i ständig rörelse och hela tiden är på väg mot något nytt.

Jimmy Legado Holmevis husbil står parkerad ett tiotal meter från Linneasjön i Nybro.
Foto: Tomas Löwemo
Jimmy Legado Holmevis husbil står parkerad ett tiotal meter från Linneasjön i Nybro.
För kortare resor till arbetet eller affären används en scooter, som har sitt eget garage under husbilens sovdel.
Foto: Tomas Löwemo
För kortare resor till arbetet eller affären används en scooter, som har sitt eget garage under husbilens sovdel.

Fakta

Jimmy Legado Holmevi

Ålder: 39 år

Yrke: CNC/Robot-operatör och trubadur

Aktuell: Har bott i sin husbil i tre år.

Bor: Främst baserad på Joelskogens camping i Nybro men gästar regelbundet bland annat ställplatserna vid Kalmar gästhamn

Husbil: LMC Liberty TI 688, bil från -05 och bodel från -06

Boendekostnad: Cirka 2 500 kronor i månaden

Visa mer...

LÄS MER: Här hittar du hela vår bilaga Campingliv!

 

I dag har det hunnit bli tre år i husbilen, som främst varit baserad på Joelskogens camping. Här har han nära till arbetet som CNC/robot-operatör.

Första året i husbilen kallar han för ”hundåret” då det enbart handlade om att tjäna så mycket pengar som möjligt för att betala av lånet på husbilen. Sedan dess har han styrt livet för att i allt större utsträckning kunna ägnas åt resor.

– I sommar ska jag vara ledig två-fyra veckor och då reser jag. Sedan arbetar jag hela hösten och ska åka iväg två-fyra månader till vintern.

– Jag har en bra arbetsgivare som går med på upplägget. Det är en win-win-situation för när jag här och arbetar så investerar jag allt jag kan i arbetet och jobbar mycket övertid och på obekväma tider.

Däremot har Holmevi hittills inte använt husbilen under resorna, i stället ställer han av den och har därmed nästan inga omkostnader hemma i Sverige under tiden han är på resande fot.

– Att bo i husbilen är inte målet, utan ett verktyg för att möjliggöra resorna. Nu efter årsskiftet var jag iväg i två månader och reste runt i Thailand, Malaysia, Filippinierna, Singapore och Indonesien. Hade jag bott i en lägenhet så hade jag haft omkostnader hemma för hyran och annat. Men nu kostade husbilen mig en tusenlapp, resten av pengarna kunde jag lägga på levnadskostnader under resan.

Just husbilslivets låga omkostnader är nyckeln till resorna.

– I lägenheten hade jag ungefär 15-20 procent av lönen kvar att unna mig saker för när alla räkningar och matinköpen var betalda. I dag kan jag leva i tre månader på en månadslön, och då äter jag ute varje dag.

Trots husbilens litenhet och de tunna väggarna har Holmevi bara positiva saker att säga om livet som husbilsbo.

– Jag har blivit positivt överraskad. Jag tänkte innan att det skulle bli kallt på vintern, kännas trångt och att jag skulle få acceptera lägre komfort för att kunna förverkliga min dröm.

– Men jag har som mest haft minus 16 grader utanför och ändå haft varmt och gott i husbilen. Det är mycket bättre komfort än vad jag hade räknat med.

Några saker är emellertid svårt att göra i husbilen, som att anordna middagar.

– Det är klart att det blir svårt. Men jag går mest ut och äter med folk eller åker hem till dem, vilket är lättare nu då det bara är att köra dit husbilen.

– Jag har faktiskt ett mer socialt liv nu är jag hade tidigare. Förr var det mycket fester och visst var det trevligt. Men man hade ingen djupare gemenskap och i dag har jag färre men mycket närmare vänner. Jag vill ha vänner som det går att prata livet med så jag trivs med den förändringen.

Hur tänker du kring sambo och barn i förhållande till husbilslivet?

– Det liv jag lever nu är precis det jag drömt om och jag sitter inte och längtar efter tvåsamhet eller barn. Men skulle det vara att man träffar den rätta så kan det vara dags att vända blad igen. Den möjligheten finns alltid.

– Men det måste nog vara någon som är lika intresserad av att resa som jag är och som vill leva ett liknande liv. Och när det är dags att lämna det här kapitlet så är jag nog mer inne på att gå ännu längre bort från lägenhetslivet än att återvända till att känna mig så bunden som jag gjorde de sista åren i lägenheten.

Hur kommer man längre ifrån lägenhetslivet än att bo i en husbil?

– Jag funderar ibland på att flytta utomlands. Kanske hitta någon restaurang vid Medelhavet där jag kan spela ett par dagar i veckan och vara lite alltiallo.

– Just musiken är central, att kunna ha den som försörjning och kanske vara någon form av husband. Då kommer jag inte tjäna lika mycket pengar som i dag utan kanske leva plus minus noll. Men i stället göra något jag brinner för.

Då låter det samtidigt som att du överger resorna?

– Ja, men att ägna sig åt musik är också som att resa. Det är lika tillfredsställande. Men jag vet inte hur det kommer bli, även om jag har lite olika idéer. Just nu trivs jag jättebra på jobbet och kommer fortsätta där så länge jag kan.

– Och det är rätt behagligt att bo här på campingen. På vintern är det mysigt med snö på marken och isen på sjön. Och nu på våren är det den bästa tiden, när björkarna börjar bli ljusgröna.

Jimmy Legado Holmevis egen bild från en tidig vintermorgon på campingen.
Foto: Jimmy Holmevi
Jimmy Legado Holmevis egen bild från en tidig vintermorgon på campingen.