Paret som lever och andas Andra Avenyn

Kalmar/Göteborg Artikeln publicerades
Carro Eriksson och Sebastian Magnusson håller på att spela in en dokumentär om tv-serien Andra Avenyn som sändes 2007-2010. Här visas en bild från intervjun med Billy Hugg och Malena Laszlo som båda var med i serien.
Foto:Tomas Löwemo
Carro Eriksson och Sebastian Magnusson håller på att spela in en dokumentär om tv-serien Andra Avenyn som sändes 2007-2010. Här visas en bild från intervjun med Billy Hugg och Malena Laszlo som båda var med i serien.

Det går att älska en tv-serie. Sedan går det att älska en tv-serie till den grad att man viger all sin lediga tid åt att spelar in en egen dokumentär om den.

Under åren 2007-2010 sände SVT den svenska dramaserien Andra Avenyn. Tv-serien riktades sig till ungdomar och följdes intensivt av gymnasieelever runt om i Sverige. Men efter att det sista avsnittet sändes blev det tyst om serien, bland annat hindrade musikrättigheterna SVT från att släppa serien på dvd eller på nätet.

Men bland fansen glömdes serien inte bort och dess dåtida popularitet och dess frånvaro sedan har dess gett den kultstatus. I Kalmar hjälpte serien för ett år sedan till att sammanföra Sebastian Magnusson och Carro Eriksson.

– Vi träffades för ungefär ett år sedan och två-tre veckor in i vårt förhållande insåg vi att vi båda följde Andra Avenyn när serien sändes, säger Sebastian Magnusson.

– Så vi bestämde oss för att kolla några avsnitt, sedan bestämde vi oss bara för att åka till Göteborg för att se inspelningsplatserna.

Resan till Göteborg markerade starten på ett projekt som vuxit bortom alla föraningar. I dag ägnar paret all ledig tid åt att spela in en dokumentär om serien.

Förutom att besöka inspelningsplatser har de börjat intervjua skådespelare som var med i tv-serien. I april reste paret till Malmö för att intervjua Billy Hugg och Malena Laszlo. I sommar ska de resa till Göteborg igen för att bland annat intervjua Hans Mosesson.

Men de har även hunnit intervjua Oscars-vinnaren Alicia Vikander. Den svenska Hollywood-stjärnan tog sig tid under den pågående inspelningen av storfilmen Tomb Raider för att bli intervjuad.

– Alicia Vikander hörde av sig i förra veckan. Vi blev helt paffa. Hon bad om ursäkt för att hon inte hunnit svara tidigare, men hon jobbar rätt mycket med Tomb Raider just nu. Vi skrev till henne för en tid sedan och frågade om hon ville medverka i vår dokumentär, säger Sebastian Magnusson.

– Andra Avenyn var hennes start, det var där hon först blev sedd. Det är jättekul att hon vill vara med.

Under det gångna året har Carro Eriksson och Sebastian Magnusson blivit kändisar bland skådespelarna från Andra Avenyn. Det till den milda grad att de numera blir kontaktade av människor som vill hjälpa dem.

– Niklas Collander ringde oss i förra veckan, han var platschef på inspelningsplatserna under alla de tre säsongerna. Han hade fått höra talas om oss och sa att han gärna hjälpte till, säger Sebastian Magnusson.

Collander bekräftade även att det är många fler än Carro Eriksson och Sebastian Magnusson som ännu älskar Andra Avenyn.

– Han berättade att SVT blivit nedringda av folk som nästan tjatar sönder dem om att visa Andra Avenyn igen. Det är därför SVT nu valt att lägga ut serien på SVT play.

Collander kunde även svara på en lång rad frågor om inspelningarna och lovade vara till hjälp framöver.

– Det är extra roligt att folk som jobbade med serien kontaktar oss nu. Vi sitter ju dagligen, ungefär fem timmar varje kväll, och kollar på serien och antecknar frågor.

Vad är det med Andra Avenyn som är så fascinerande?

– Främst är det karaktärerna och miljön, både Sebbe och jag gillar Göteborg så himla mycket, säger Carro Eriksson.

– Serien lockar oss helt enkelt och handlingen har varit så personlig för oss. Vi känner igen oss i olika karaktärer och lite i deras handlingar och hur de har sina liv.

Parets mål är att göra klart sin dokumentär till årsskiftet 2017/2018 och även om inget ännu är klart ännu så förs samtal med SVT om att få lägga ut dokumentären på SVT play.

Från ett nöjesbesök till Göteborg för ett år sedan till dokumentär på ett år. Hur känner ni inför den utvecklingen?

– Det känns väldigt märkligt. Jag menar, vi trodde inte det från början. Men numera känns det lite som att komma hem när vi åker till Göteborg. Vi har redan spelat in en mindre dokumentär med filmer från inspelningsplatserna. Förra året firade vi jul i Göteborg och spelade in på julafton, för vi visste att klockan 15.00 sitter alla bänkade framför Kalle Anka.

– Inte en människa var ute, det var helt knäpptyst. Vi gick runt i timmar och spelade in på inspelningsplatserna.

Fakta

Andra Avenyn

Under åren 2007-2010 sände Sveriges Television den svenska dramaserien Andra Avenyn.

Totalt producerades 185 avsnitt i vad som är SVT:s största dramasatsning någonsin.

Handlingen kretsar kring ett par familjer som bor i utkanten av Göteborg, vid Andra Avenyn.

Serien behandlade problem som är vanliga i diverse ungdomsserier, som utpressning, andra former av kriminalitet, graviditet, olovliga förhållanden och otrohet.

Visa mer...