Parkeringskaos i Funkabo

Funkabo Artikeln publicerades
Här, där de nya husen ska byggas, finns i dag cirka 130 parkeringsplatser.
Här, där de nya husen ska byggas, finns i dag cirka 130 parkeringsplatser.

150 parkeringsplatser försvinner när Kalmarhem bygger nytt. Parkeringssituationen i Funkabo beskrivs redan som kaotisk av de boende.

Nu vill bostadsrättsföreningen att lite av trycket minskas genom tio nya parkeringsplatser vid Ledungsvägen.

Snart försvinner också parkeringen vid Netto.

I dagsläget finns parkeringar längs med Ledungsgatan, öster om Netto och nära Funkaboskolan. Det finns också en stor parkering söder om Netto,

Men föreningen Hjälmaren ser problem. Det behövs fler. I ett brev till Kalmar kommun skriver de att parkeringen är ”kaotisk” i de här kvarteren öster om Netto.

Föreningen vill därför förlänga sin nuvarande parkering så att de åtminstone kan få fram tio parkeringsplatser, så att de bilarna kommer bort från gatorna.

De har nu ansökt om bygglov för åtgärden.

Längs Ledungsvägen, nästan i höjd med Funkaboskolans gräsplan, kan tio nya platser skapas.
Längs Ledungsvägen, nästan i höjd med Funkaboskolans gräsplan, kan tio nya platser skapas.

Men det kan bli värre. På andra sidan gatan från där parkeringarna kan tillkomma ligger kvarteret Visiret, där Kalmarhem planerar att bygga 160 lägenheter på den befintliga parkeringen söder om Netto, där det i dag finns plats för i runda slängar 150 fordon.

Utredningen visar att när det byggs nytt i kvarteret behövs 148 bilplatser och 407 cykelplatser. Ett p-däck ska ge 109 platser, och ytterligare 19 platser ska ordnas på gårdarna.

För att få plats med fler parkeringar föreslår Kalmarhem att man bygger en ny parkering 150 meter söderut, norr om Ölandsleden. På skissen som skickats med är drygt 40 parkeringsplatser inritade på det nya området.