Partiernas ansvar att städa undan valaffischer

Kalmar Artikeln publicerades
Valaffischer på Sveaplan i centrala Kalmar.
Foto: Anton Hansson
Valaffischer på Sveaplan i centrala Kalmar.

Människor har reagerat över att valplakat och affischer står och ligger kringströdda lite varstans i Kalmar, trots att valet är över.

På flera ställen i Kalmar med omnejd sitter skyltarna kvar på samma plats de gjort sedan valspurten tog fart. Somliga har dessutom vält eller vandaliserats och utgör ett skräpigt inslag i stadsbilden. Men vem har egentligen ansvar för skyltarna?

Parkförvaltningen, som i vanliga fall förvaltar de flesta platser många av valaffischerna står, är maktlösa. De får helt enkelt inte röra skyltarna, utan ansvaret ligger enkom på partierna, säger parkförvaltningen till vår tidning.

Därmed kan frågan om när affischerna ska tas ner bara besvaras av partierna själva.

– Våra skyltar kommer att plockas ner skyndsamt, jag tror vi börjar ikväll, säger Måns Linge, politisk sekreterare för Moderaterna i Kalmar län.

Han berättar att det är partiets aktiva, samma människor som kampanjat i veckovis, som tar jobbet med att plocka ner skyltarna.

Är det svårt att engagera folk såhär kort efter en intensiv valrörelse?

– Jag tror det är svårt i föreningslivet rent generellt att engagera folk. Det känns som det är färre som drar ett tyngre lass nu än vad det var förr. Men det gäller nog som sagt alla föreningar, inte bara politiska.

 

Även Miljöpartiet är på gång att ta ner sina skyltar.

– Vi ska fixa det på fredag. Jag har ingen egen bil och den jag tänkte låna med dragkrok är inte här just nu, säger Max Troendlé, förstanamn på kommunfullmäktigelistan för Miljöpartiet i Kalmar.

Finns det kraft kvar att mobilisera?

– Det finns mycket energi och kämpaglöd hos partimedlemmar jag pratat med. Men att samla in gamla affischer är kanske inte det mest spännande så det blir nog jag och någon till som gör det.