Personalen: Det är fint men vem tänker på oss?

Kalmar Artikeln publicerades
För en dryg månad sedan knöt kommunalrådet Johan Persson bandet då Vänskapens väg öppnade. Nu riktar personalen kritik mot bemanningen och schemat på det nya boendet.
Foto: Andreas Yngvesson
För en dryg månad sedan knöt kommunalrådet Johan Persson bandet då Vänskapens väg öppnade. Nu riktar personalen kritik mot bemanningen och schemat på det nya boendet.

Det är bara en dryg månad sedan Kalmars nyaste vård- och omsorgsboende Vänskapens väg öppnade. ”Ett av Sveriges modernaste äldreboenden”, sa kommunalrådet Johan Persson (S) på invigningen.

Men nu riktar personalen kritik mot det nya schemat.

– De pratar gärna om att det är så fint på Vänskapens väg och de har rätt i att det är fint. Men vem tänker på personalen?

Helena, som egentligen heter något annat, har jobbat med dementa inom Kalmar kommun i många år. När Vänskapens väg öppnade började hon jobba där.

– Vi har fått väldigt konstiga scheman med delade turer och tid till förfogande. Jag är fast anställd och har jobbat inom kommunen i 25 år, det är inte korrekt att ha ett sådant schema. Jag vill jobba och ta hand om de gamla, men som det är nu måste jag säga upp mig, säger hon.

Delade turer i Helenas fall betyder att hon jobbar mellan 06.00 och 13.00 för att sedan vara ledig i tre timmar innan hon jobbar 16.00 till 21.00.

Vänskapens väg.
Foto: Fredrik Svensson
Vänskapens väg.

En gång i veckan har de som jobbar på Vänskapens väg något som kallas ”tid till förfogande”.

– Det innebär att vi kan få åka var som helst och jobba. Vi vet inte var vi ska jobba innan vi får en bokning. Det är inte okej, varken för oss eller för de dementa. De dementa behöver träffa samma personer dag efter dag, de blir oroliga när ser nya ansikten hela tiden.

Hon menar att det nya schemat har skapat oro och missnöje bland personalen.

– Det här är inte bra för arbetsmiljön, folk kommer att sjukskriva sig. Det är med delade turer är som är gå tillbaka till hur det såg i Sverige på 60-talet.

Helena är också missnöjd med bristen på personal och de stora grupperna de jobbar med.

– Alla som jobbar här är stressade och vi har ingen rast. Vi är fyra som jobbar på avdelningen med 19 dementa, inte fem som var utlovat. Den femte personen ska gå runt på avdelningarna, men vi har knappt sett till den personen.

Vänskapens väg.
Foto: Andreas Yngvesson
Vänskapens väg.

– Det är ett stort boende med väldigt sjuka personer. Vi hinner inte med. En demensavdelning ska vara små grupper inte 19 boende som vi har det.

Hon har varit i kontakt med facket, men känner att hon inte för någon hjälp där.

– Jag har pratat med facket men de säger att de inte kan göra något, att kommunen gör som de vill vad facket än säger, säger Helena.

Helena går snart i pension och tänker inte fortsätta. Men hon tycker att Kalmar kommun borde tänka om och värna om sin personal om de vill ha de kvar.

– Jag tänker säga upp mig, jag är ändå så gammal. Men kommunen måste tänka på de som har länge kvar att arbeta. En kollega som var ledsen frågade mig härom dagen vad hon skulle göra och sa åt henne att säga upp sig. Man måste trivas med sitt jobb för att kunna göra ett bra jobb.