Personalens bild av den kommunala äldrevården väcker starka känslor

Kalmar Artikeln publicerades
”Äldrevården kommer ALDRIG att bli vad den bör vara när politiker inte lyssnar på de som larmar” skriver en av Östra Smålands läsare på Facebook.
Foto: Richard Lyons/Shutterstock.com
”Äldrevården kommer ALDRIG att bli vad den bör vara när politiker inte lyssnar på de som larmar” skriver en av Östra Smålands läsare på Facebook.

Måndagens uppslag om arbetsförhållandena inom äldreomsorgen i Kalmar kommun väckte starka känslor. Totalt delades artikeln över 40 gånger de första fyra timmarna och många läsare valde att kommentera.

”PRECIS så är det! MER PERSONAL TACK! Hur länge har man inte påpekat detta? Vi håller bara de äldre i förvaring”, skriver någon.

”Det är lättare att stöta in pengar i något som går att producera istället för att stötta vården så våra gamla och barn får rätt vård. Det är på tiden att politikerna öppnar sina ögon och gör något åt situationen NU!!!” skriver någon annan.

En tredje skriver om hur det verkar finnas hur mycket jobb som helst inom vården. ”Tyvärr är det ju såhär att det är dåliga löner, dåliga arbetstider och dåliga arbetsförhållanden som gör att fler och fler väljer bort vårdyrken och vi kommer aldrig få vården att fungera om inget göras åt detta”.

Under artikeln där Michael Ländin (S) svarade undersköterskorna har det också varit en livlig diskussion. Folk menar att det är viktigt att anhöriga, omsorgstagare och personal säger ifrån när något är fel och att de säger ifrån ordentligt, så att problemen tar sig förbi politikernas ignorans och nedtystning.

”Äldrevården kommer ALDRIG att bli vad den bör vara när politiker inte lyssnar på de som larmar”, säger en person.

”Om det finns pengar till social tid - varför används de då inte!? För att det är för lite personal kanske?”, skriver en annan.

En tredje person skriver att: ”Det är ett stort och väldigt lätt problem att åtgärda. Om man vill. Det behövs mer personal, ja. Men personalen behöver också stöttning, bekräftelse på att de är bra, uppmuntran för att orka göra det lilla extra och det behövs chefer som får tid att se sin personal och finnas där istället för att stå med en ekonomisk piska. Det är egentligen enkla lösningar för att få ett arbetsklimat där alla trivs.”

En fjärde person menar att tjänstemän och politiker måste ut på avdelningarna och jobba, åtminstone en vecka, för att kunna se och sätta sig in i hur det fungerar i verkligheten.