Polis skrek ”arabjävel” – fälls för olaga hot

Kalmar Artikeln publicerades
En polisman döms av Kalmar Tingsrätt för olaga hot och förolämpning.
En polisman döms av Kalmar Tingsrätt för olaga hot och förolämpning.

Polismannen som kallade en man ”arabjävel” döms för olaga hot och förolämpning till dagböter.

Det var den 26 april 2016 som polispatruller kallades till ett asylboende i Emmaboda. Det var stökigt och en 43-årig man som inte bodde där pekades ut som initiativtagare.

Den åtalade polisen ingick i den andra patrullen som anlände till platsen.

– När vi kommer dit är stämningen riktigt riktigt taggad och våra kvinnliga kollegor, som var först på plats, pekade ut NN (43-åringen) som den som uppviglat stämningen, berättade polisen under rättegången.

Poliserna kom fram till att de skulle omhänderta 43-åringen och släppa av honom ett par kilometer bort för att kyla av stämningen. När mannen släpps av uppstår åter tumult. Han ska enligt polisen kallat dem nazistsvin.

Den nu fällde polismannen kallade då 43-åringen ”arabjävel” och sa också ”åk hem till ditt jävla land” samt ”jag tål inte sådana som dig”. Allt enligt en ljudinspelning som 43-åringen gjorde. Där hörs också att 43-åringen flera gånger säger åt polismannen att han ”inte är en riktig polis”.

– När han sa ”du är inte en riktig polis” så fick han säkringen att gå. Jag hade sovit dåligt, haft en dålig dag, sa polisen under rättegången.

Nu fälls polismannen i Kalmar Tingsrätt. Han döms för olaga hot och förolämpning till 40 dagsböter på 390 kronor.

Polismannen kommer att få behålla sitt jobb.

Rättegången sköts upp fyra gånger på grund av att 43-åringen inte infann sig i rättssalen. Det var nära att det blev en femte gång då 43-åringen två dagar innan rättegången mejlat till Kalmar tingsrätt och kallat rättegången ”en cirkus som vinkats mot honom”.

Bland annat genom att hans tilldelade advokat är jävig då denne tidigare arbetat som polis. Advokaten avfärdade under rättegången anklagelsen med att betona att det är 40 år sedan han arbetade som polis.