Polisen: ”Det är inte det första man tror att ett fordon i yrkestrafik är avställt”

Kalmar Artikeln publicerades
Lastbilschauffören misstänks för att ej ha lämnat företräde åt cyklande på gång- och cykelbana samt vållande till kroppsskada.
Foto: Michael Ståhl
Lastbilschauffören misstänks för att ej ha lämnat företräde åt cyklande på gång- och cykelbana samt vållande till kroppsskada.

Utredningen av cykelolyckan har knappt påbörjats trots att det har gått en månad sedan den hände.

– Jag förstår föräldrarna och att det är synd om deras flicka men andra ärenden med personskador har inte heller påbörjats, säger Sylvia Sjöblom på Polisen i Kalmar.

Hon berättar att en liknande olycka skedde på exakt samma ställe som där Anna blev påkörd.

– Då var det en lastbilschaufför som inte såg en moped. Lastbilschaufförer har oftast lite dold vinkel när de svänger åt höger. Cyklister kan köra fort också så det är inte svårt att det händer en olycka.

Varför fick lastbilen köra vidare trots att den var avställd?

– Polisen på plats har inte uppmärksammat att den var avställd. Det är inte det första man tror att ett fordon i yrkestrafik är avställt. Poliserna hade fullt upp att höra vittnen och se hur det gick med flickan. De har missat eller inte hunnit att slå en fordonsfråga på lastbilen.

Vad hade hänt om de gjort det?

– Då hade han inte fått köra därifrån. Men arbetsgivaren hade enkelt kunnat ställa på bilen igen och då hade den fått köra.

Var föraren nykter?

– Ja, det var han.

– Vad är han misstänkt för?

– För att ej ha lämnat företräde åt cyklande på gång- och cykelbana samt vållande till kroppsskada. Det senare är ett angivelsebrott där målsägande måste ange saken till åtal.

Skulle ni ha berättat om det för Anna?

– Ja det frågar man om vid förhöret.

När kommer ni att förhöra henne?

– Jag kan inte säga det. Det beror på hur lång tid de ärenden som ligger före tar.

När skulle du ha velat förhöra henne?

– Så fort som möjligt, det är så klart önskvärt.

Är ni underbemannade?

– Nej, men vi har haft 155 trafikolyckor de senaste två månaderna och tar dem i tur och ordning. I ungefär hälften av olyckorna finns det personskador. Förra veckan var det två dödsolyckor som går före detta.

Förundersökningsledaren Sylvia Sjöblom avslutar med att berätta att polisen har begärt att få ut Annas journaler från sjukhuset.

– På så vis är ändå ärendet påbörjat.