Polisen: ”Har du koll?” – starka reaktioner efter stoppad fatbike

Kalmar län Artikeln publicerades
Polisens inlägg på sociala medier har väckt reaktioner, på
Foto: Polisen
Polisens inlägg på sociala medier har väckt reaktioner, på

När den lokala polisen publicerade ett inlägg på sociala medier om en stoppad fatbike trillade kommentarerna in i snabb takt – både hyllningar och ifrågasättanden.

Inlägget, som postades på facebook och instagram i lördags, handlade om den typ av elsparkcykel som kallas fatbike:

”Idag stannade vi en Fatbike som visade sig ha större effekt än att räknas som en cykel. Föraren rapporterades för olovlig körning, kört mot rött ljus och utan hjälm.”

Det hela avslutas med frågan ”Har du koll?”, och en länk till Transportstyrelsens sida om regler för elscootrar. Men att döma av kommentarerna finns det många åsikter men lite kunskap kring fordonen.

I en tidigare intervju med Östra Småland uttalade sig Niko Kalcidis, kommunpolis i Kalmar, om elsparkcyklarna.

– Spontant reagerar jag på att det inte finns någon åldersgräns, sa han då.

– På de som klassas som cyklar kan du, om du är över 15, sakna utbildning i trafikvett och köra utan hjälm i nästan samma hastighet som en moped.

Men den fatbike som stoppades under lördagen hade en större effekt än de 250 watt som är gränsen för att räknas som cykel. Det innebär åtminstone krav på hjälm och förarbevis. Att fordonet ska ha kört mot rött ljus är ingen förmildrande omständighet – men där gäller samma regler som för cykel.

”Tas bäst om hand på återvinningen, osorterade sopor” /kommentar på facebook

Inlägget har i skrivandes stund drygt 520 likes på instagram och över 350 likes och nära 90 kommentarer på facebook. Många kommentarer är av det gillande slaget, som tumme upp och ”bra jobbat”. Andra uttrycker obehag inför att möta den nya typen av fordon på gång- och cykelvägar:

”Tycker att dessa är obehagliga när de körs på gång/cykelvägar! De hörs inte så man har inte en chans att hinna flytta på sig 🤨”

Inlägget på facebook har fått över 350 likes, och många kommentarer.
Foto: Polisen
Inlägget på facebook har fått över 350 likes, och många kommentarer.

”Blir då och då omkörd av en fatbike på cykel- och gångbanan vid Tullslätten/Södra vägen. Kommer ljudlöst på fel sida utan att ge signal, utan lyse, utan hjälm och utan att ge signal. Säkert i 25 - 30 km/h. Fullständigt livsfarligt.”

”Aldrig varit ett fan av dem. Stött på ett flertal som kör långt över gångfart på gågatan i stan. Rätt va det är så händer det något 😩Jättebra att ni tar er an dessa också!”

Andra diskuterar vad som egentligen gäller för elsparkcyklar, elscooter och fatbikes jämfört med cyklar och mopeder, något som vi har berättat om i en tidigare artikel.

”Var motorn större? Eller går den snabbare?”, undrar en kommentator och får svaret från polisen att det handlar om hastighet eller motoreffekt i watt. Enligt Transportstyrelsen är nämligen båda faktorerna begränsande, en elscooter får inte gå snabbare än 20 kilometer i timmen eller ha en starkare motor än 250 watt. Bryter den mot någon av begränsningarna klassas den troligen som moped och kräver förarbevis och hjälm.

Ansvaret för att ha koll på högsta hastighet och motorstyrka ligger på föraren.


Inlägget om fatbiken är ett av polisens mest gillade inlägg på senaste tid.
Foto: Polisen
Inlägget om fatbiken är ett av polisens mest gillade inlägg på senaste tid.