Polisen: ”Inget vi kan kommentera”

Kalmar Artikeln publicerades
Polisens presstalesperson Robert Loeffel.
Polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Från polisens sida konstaterar man att det lämnats in två anmälningar i samband med ingripandet. I fallet med ordningsvakten som anklagas för ofredande har det inletts en förundersökning. Anmälan mot en polis för misshandel har lämnats till avdelningen för särskilda utredningar, som utreder anklagelser mot poliser.

– När det gäller uttalandena om rasism är det inget vi kan kommentera, innan de två utredningarna är klara, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

På tisdagen fick också de unga männen en kallelse från Kalmar kommuns socialtjänst.

I skrivelsen kallas de båda till samtal med socialen eftersom de blivit omhändertagna enligt LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer.

– Man får ju ändå säga att Kalmar kommun var snabba med kallelsen, omhändertagandet skedde i lördags, de släpptes i söndags och på tisdagen kom brevet, säger Jessica Rydell. Det får man ge dem kred för.

– Problemet är ju bara att killarna bestämt hävdar att de inte var berusade och de tilläts inte ta något nykterhetsprov när polisen hämtat dem. Det tycker jag är ytterst märkligt. Nu blir det en prick i deras register att de tagits av polisen för berusning, det är inte bra.

Hon menar att det är positivt att kommunen kallar unga människor som tagits för berusning till samtal och att det inte är där problemet är.

– Men LOB ska användas på redlösa personer som är en fara för andra och sig själva. Och att den som tas om hand för detta av polisen inte får göra ett nykterhetsprov betecknar jag också som ren rasism.