Polisen ryckte ut efter larm om flera knallar

Djurängen Artikeln publicerades
Polis ryckte ut efter larm om högljudda smällar, men kunde inte hitta någon förklaring till det som hörts.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Polis ryckte ut efter larm om högljudda smällar, men kunde inte hitta någon förklaring till det som hörts.

Allmänheten hörde sent på måndagskvällen av sig till polisen efter att ha hört flera höga smällar som uppfattades som skott.

En person säger till Östra Småland att hon vid 23.30-tiden hörde minst sex högljudda knallar från sin bostad i Oxhagen, förmodligen fler.

Och i sociala medier var det personer som uppgav att knallarna hade hörts i Oxhagen, Djurängen, Berga och Funkabo.

Oron för att något våldsamt pågick fick en del att ringa polisen, som skickade ut en patrull till Djurängen och Berga.

– Men på plats har vi inte sett något, uppger Jimmy Modin på polisens regionledningscentral i Malmö på tisdagsmorgonen.

I polisens händelserapport noterades att kommunens skyddsjägare skulle ha jagat i området på söndagskvällen, men Jimmy Modin kunde på tisdagsmorgonen inte svara på om så också var fallet på måndagen. Det normala är dessutom att kommunjägare använder ljuddämpare när de jagar kanin i tätbebyggt område.

Och mycket riktigt.

När Östra Småland ringer Tomas Burén, miljöhandläggare på Kalmar kommun med ansvar för skyddsjaktfrågor, ber han om att få kolla med sina jägare om de har varit ute men påpekar samtidigt att jägarna alltid meddelar polisen när de ska jaga. Detta för att polisen dels ska kunna lugna allmänheten och dels slippa rycka ut i onödan.

Efter lunch återkommer Tomas Burén.

– Det var inte skyddsjägarna som var ute. Men det är inte första gången som folk hör smällar och vi har själva spekulerat i vad det är, om det kan vara tjuvjägare eller något annat.

Under sena kvällen spreds sig dessutom en stark röklukt över stan, som ska ha känts från Stensö i söder till Berga i norr. På sociala medier började en del spekulera i om röklukten och knallarna hade ett samband. Både Sos Alarm och polisen informerades om lukten, men även där ska man ha kammat noll. Någon brand har inte upptäckts och vad som orsakade lukten är oklart.

Vet du vad som lät eller vad som luktade? Kontakta Östra Småland på nyhetschefen@ostrasmaland.se eller 0480-42 93 10.