Polisen slog till mot narkotikan i centrala Kalmar

Kvarnholmen/Malmen Artikeln publicerades
Märkbart påverkade tonåringar och narkotikaförsäljning avslöjades av polisen under torsdagen.
Foto: Montage: Tomas Löwemo/TT
Märkbart påverkade tonåringar och narkotikaförsäljning avslöjades av polisen under torsdagen.

Narkotika säljs och brukas i fullt dagsljus i centrala Kalmar. Under torsdagseftermiddagen och kvällen slog polisen till på flera platser, mot både brukare och misstänkta langare.

Efter en tids skriverier om bråk och narkotikahandel runt centralstationen och Baronen utlovades den 27 september krafttag från berörda myndigheter, däribland polisen.

Bara en vecka senare så menade Dzenita Abaza (S), kommunalråd och ordförande för kommunens brottsförebyggande råd, att deras ”superoffensiva handlingsplan” hade gett omgående resultat. Insatsen hade lett till ökat lugn i området, och noll incidenter hade rapporterats.

Knarkfritt har det däremot inte blivit, vilket torsdagens polisinsats tydligt visar. Den resulterade i ett 15-tal misstänkta narkotikabrott, på platser som centralstationen, Skeppsbrogatan och Tullslätten. Det rör sig främst om ringa narkotikabrott såsom bruk och innehav, men även misstänkt försäljning.

Ett axplock:

16.20 - Lycksalighetens ö, Sylvanderparken

Patrull ser fyra ynglingar som smusslar med ett paket av något slag. Det visar sig innehålla det narkotikaklassade läkemedlet tramadol och tas i beslag. En 18-åring misstänks för försäljning, men är även uppenbart påverkad av cannabis och tas med för provtagning.

17.35 - Centralstationen

Patrull kontrollerar en man född 1999 som uppvisar tecken på narkotikapåverkan. Han tas med för provtagning.

17.45 - Tullslätten

Patrull ser två män som, när patrullen närmar sig, kastar ifrån sig portionsförpackad narkotika. Den ene, 18 år, misstänks för bruk och innehav. Ynglingen är känd av polisen. Den andre, 28 år, visar sig bära på samma förpackningsmaterial som den kastade narkotikan är förpackad i, och misstänks för försäljning. Även 28-åringen är påverkad och omhändertas.

17.50 - Centralstationen

Patrull kontrollerar ett gäng ungdomar som hänger vid stationen. En 16-årig kille visar tydliga tecken på att ha använt narkotika och får följa med för provtagning.

Kommunpolis Nikolaos Kalcidis menar att det inte rör sig om en insats utöver det vanliga, utan att det är sådant som görs emellanåt då man har möjlighet.

– Vi gör såna här saker när vi har flera patruller tillgängliga, precis som vi ibland gör med riktade insatser i trafiken. Är vi fler poliser ger det ett bättre resultat. Men det är inget vi har planerat en längre tid.